Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?

Apple Mark Hofman 17 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Tijdens WWDC 2024 maakten we voor het eerst kennis met Apple Intelligence. Hoewel de iPhone, Mac en iPad door de AI een flinke boost krijgen zijn er veel zorgen over de veiligheid ervan. WANT-hoofdredacteur Mark Hofman was vorige week bij Apple op de koffie om te kijken of die zorgen terecht zijn.

Koffie was niet het enige wat ik vorige week in Apple Park kreeg. Na de WWDC 2024-keynote van maandag had ik de nodige afspraken om kennis te maken met de nieuwe besturingssystemen én Apple Intelligence.

Tijdens die keynote kregen we te zien wat Apple Intelligence precies kan doen voor onze iPhone, Mac en iPad-modellen en hoe persoonlijk het algoritme te werk gaat. En ja, Apple zei dan wel dat de opdrachten veilig achter slot en grendel werden uitgevoerd, maar hoe veilig is dat precies? Spoiler alert: op papier best wel veilig.

Hoe veilig is Apple Intelligence op iPhone, Mac en iPad?

Apple Intelligence is super persoonlijk. Het kan uit je gesprekken met een vriend halen in welk restaurant je gaat eten en op basis van je locatie vertellen wanneer je van huis moet om op tijd te zijn. Het kan door je foto’s scrollen voor herinneringen, afbeelden genereren op basis van je contacten én nog heel veel meer.

Met andere woorden: Apple krijgt heel veel informatie van je iPhone, Mac en iPad. Dat is in principe geen reden tot paniek, want het is wat er met die informatie gebeurt wat telt. Goed nieuws, want met dank aan Private Cloud Compute moet dat in theorie bijzonder weinig zijn.

Apple Intelligence: alles wat je wil weten over Apple’s AI op iPhone, iPad en Mac

Apple Intelligence: on device en Private Cloud Compute

Alle opdrachten van de iPhone, Mac en iPad die geen server vereisen worden op het apparaat zelf uitgevoerd. Dat betekent dus dat het niet in contact komt met servers en dus alle informatie die ervoor nodig is netjes op het apparaat staat en blijft. Handig, maar het zorgt er wel voor dat Apple Intelligence beperkt blijft.

Om echt op volle kracht te draaien heeft Apple ook servers nodig, wat betekent dat gegevens je apparaat moeten verlaten. Dat kan reden genoeg zijn om je zorgen te maken, maar Private Cloud Compute is wat dat betreft de oplossing. Simpel gezegd zorgt dit ervoor dat een opdracht naar een versleutelde server gaat die het antwoord ook versleuteld weer naar je apparaat stuurt.

Klinkt veilig, maar wie een beetje weet hoe servers in elkaar zitten weet dat dit ook reden genoeg is voor de nodige zorgen. Om die reden neemt Apple het heft in eigen hand en ontwikkelde het zijn eigen Apple Silicon servers. Servers zonder geheugen en zonder Remote Shell (gebruikt voor onderhoud) zodat opdrachten niet alleen anoniem blijven voor monteurs, maar dat er überhaupt niets wordt opgeslagen.

Om dat goed te kunnen bewijzen heeft het Amerikaanse bedrijf niet alleen een whitepaper uitgebracht om tot in detail te laten zien hoe het werkt, maar nodigt het ook onderzoekers en waakhonden uit om onderzoek te doen. Met de simpele reden om hun beweringen ook daadwerkelijk te kunnen verifiëren.

Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?
(Afbeelding: Apple)

Maar hoe zit het met ChatGPT?

Zodra een opdracht door Apple Intelligence uitgevoerd kan worden, lijkt het dus goed te zitten, maar de AI is nog niet dusdanig ontwikkeld dat het alle verzoeken van diens gebruikers kan verwerken. Dat is de hele reden dat Apple een samenwerking met OpenAI is aangegaan en ChatGPT aanbiedt voor bepaalde opdrachten.

Die mogelijkheid is er, maar staat standaard uitgeschakeld. Simpelweg, omdat je door het gebruik van ChatGPT gebruikmaakt van de privacyregels van OpenAI. En ja, die zijn iets losser dan die van Apple. Dat is de reden dat een opdracht via ChatGPT alleen de informatie vrijgeeft voor die specifieke opdracht en dat er afspraken zijn gemaakt met OpenAI.

Zo ziet ChatGPT bijvoorbeeld geen IP-adres van de gebruiker en mag het algoritme ook niet getraind worden met de opdrachten die via Apple Intelligence worden ingediend. En mocht dat al het geval zijn dan nog kan het er niet veel mee, want een iPhone, Mac of iPad is voor de servers van OpenAI volledig blanco.

WANT’s kijk: is Apple Intelligence echt veilig?

Als er één bedrijf is die afgelopen jaren heeft bewezen privacy in een hoog vaandel te zetten, dan is het Apple wel. Tuurlijk zijn er de nodige slippertjes geweest en is het altijd goed om niet al je vertrouwen in een groot bedrijf te leggen, maar persoonlijk heb ik het gevoel dat mijn gegevens veilig zijn.

Het verhaal van Apple is kraakhelder. Mocht het echt werken zoals wordt geschetst dan kunnen we niets anders dan daar veel respect voor hebben. Maar in mijn jaren als technologiejournalist heb ik ook geleerd dat dergelijke theorieën in de praktijk toch heel anders kunnen werken.

Daarom vind ik het een goede stap van Apple dat het onderzoekers en waakhonden naar de veiligheid van Apple Intelligence laten kijken. Komen die tot de conclusie dat wat Cupertino zegt echt 100% het geval is, dan AI ik mezelf volgend jaar met alle liefde helemaal de moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen