Apple legt bom onder NFC, banken reageren teleurgesteld
In Leiden draaien ABN AMRO, ING en Rabobank in samenwerking met MasterCard en KPN sinds enkele weken een pilot-project. Bij diverse winkels en horecagelegenheden kunnen klanten met hun telefoon betalen. De telefoon communiceert met een ‘pinautomaat’ door middel van NFC.
Inmiddels hebben fabrikanten als HTC en Samsung de NFC-techniek al geadopteerd en kunnen de meeste smartphones van deze fabrikanten overweg met de draadloze communicatietechniek. Apple heeft nooit NFC-chips geïntegreerd en laat met de iPhone 5S en 5C zien dit ook niet te hebben overwogen. Woordvoerder van de banken Margo van Wijgerden reageert in een interview met de Volkskrant teleurgesteld.
Apple zet zichzelf volgens de woordvoerder op een achterstand door geen NFC aan te bieden. Ze vraagt zich af hoe sterk Apple als één partij in de ‘standaardenstrijd’ voor contactloze communicatie wil gaan, maar geeft ook toe dat de strijd nog niet is gestreden en het nog alle kanten op kan.
Apple’s eigen idee: iBeacons
Apple heeft intussen een eigen idee over contactloze communicatie. In juni kwam de iPhone-maker met iBeacons. Dit systeem is op gebied van toepasbaarheid vergelijkbaar met NFC, maar op gebied van techniek niet.
iBeacons maken gebruik van Bluetooth LE/4.0 om te communiceren. Dit is een nieuwe variant van Bluetooth die in de meeste moderne smartphones zit. Het bereik is even groot, maar het energiegebruik aanzienlijk minder. Een iBeacon kan meer dan alleen als betaalpaal dienen. Er kan gebruik gemaakt worden van een simpele vorm van locatiebepaling. Hiermee kan een supermarkt bijvoorbeeld met behulp van meerdere iBeacons de locatie van de bezoeker uitpeilen en een indoor kaart van de producten in een app tonen.
In juni van dit jaar luidde One More Thing al officieus het einde van NFC in. In de OMT Café-podcast gingen we uitgebreid in op iBeacons. De banken vragen zich inmiddels af of het integreren van twee systemen wel praktisch is, of dat Apple de conclusie van de pilot in Leiden al richting de conclusie “Het ontbreekt aan een eenduidige standaard” heeft geduwd. Wat denk jij?