Het Apple Logo mysterie: drie mythes en de waarheid!
Als je ergens een plaatje ziet van een platte appel met een hap eruit, is het meteen duidelijk dat het om het logo van Apple gaat. Het Apple logo is overduidelijk één van de meest bekende logo’s ter wereld. Maar waar het duidelijk is waar die appel naar verwijst, bestaat er bij veel mensen behoorlijk wat twijfel over wat nou precies de oorsprong van het Apple logo is. Er bestaan dan ook een paar hardnekkige mythes over waarom Steve Jobs nou juist met een appel aan kwam zetten. Dit zijn de drie meest geaccepteerde mythes over het logo en om je uit je lijden te verlossen, vertellen we je ook meteen wat de waarheid is.
Adam, Eva en de verboden appel
Eén van de mythes heeft te maken met Adam en Eva uit het Oude Testament. Daar wordt omschreven hoe de twee eerste mensen in de Tuin van Eden van alle bomen mochten eten, behalve van de boom der kennis van goed en kwaad. Maar we weten hoe het verhaal verder gaat en natuurlijk namen ze wel een hap van de verboden vrucht met alle gevolgen van dien. De boom der kennis van goed en kwaad wordt doorgaans gezien als de boom der wijsheid en door een hap te nemen van de vrucht, zouden Adam en Eva dus ook wijsheid hebben verkregen. Vaak wordt aangenomen dat de verboden vrucht een appel was, hoewel er nergens in de bijbel daadwerkelijk staat dat het om een appel ging. Volgens de mythe zou de appel in het logo van Apple dus staan voor wijsheid en door met Apple aan de slag te gaan (en dus een hap uit de appel te nemen) zou deze wijsheid concreet worden. Een leuk verhaal, maar helaas niet waar.
Alan Turing en de giftige appel
Een tweede mythe linkt het Apple logo aan de wiskundige Alan Turing. Zoals we weten legde Turing de basis voor onze hedendaagse computer en was hij het ook die tijdens de tweede wereldoorlog de enigma-code van de Duitsers wist te kraken. Helaas was het leven van Turing niet één groot eerbetoon om wat hij wist te bereiken en werd hij in 1952 zelfs gearresteerd en veroordeeld voor homoseksuele handelingen. In die tijd was dat namelijk strafbaar in Engeland en helaas pleegde de wiskundige niet lang na zijn veroordeling zelfmoord door een hap te nemen uit een appel, gevuld met een dodelijke dosis cyanide. Als eerbetoon aan Turing zouden de Apple oprichters als logo dus hebben gekozen voor een appel met daaruit een hap. Het logo was in het begin ook erg kleurrijk, wat dit verhaal extra geloofwaardig maakt. Ook hier hebben we echter te maken met een mythe en heeft Turing niks met het Apple logo te maken.
Apple en Newton?
Een derde mythe over het ontstaan van het Apple logo heeft weer te maken met de natuurkundige Isaac Newton. Ook hij had iets te maken met een appel. Hij ontdekte namelijk per toeval het concept van zwaartekracht, doordat er een appel op zijn hoofd viel. Het feit dat Apple ook een product heeft uitgebracht met de naam Newton, lijkt het verhaal inderdaad te bevestigen. Helaas heeft Newton helemaal niks met de appel uit het logo te maken. Wel heeft de natuurkundige te maken met het allereerste Apple logo. Voordat de appel eraan kwam zetten, hadden ze namelijk een logo waarin inderdaad Newton te zien. In het logo zat de natuurkundige al leunend tegen een boom, terwijl er een appel als een soort zwaard van Damocles boven hem hing. Steve Jobs vond het logo echter toch te ouderwets en al gauw gingen ze over op het logo dat we nu kennen.
Het daadwerkelijke Apple verhaal
We moeten je nu helaas teleurstellen met de waarheid, die een stuk minder spannend is dan de mythes hierboven. Het echte verhaal zou namelijk zijn dat Steve Jobs bezig was met een fruit-dieet toen hij het idee kreeg voor het logo. Vervolgens zou industrieel ontwerper Rob Janoff met het logo aan de slag zijn gegaan om uiteindelijk te komen met de wereldberoemde appel. En waarom er een hap uit is? Janoff wilde simpelweg voorkomen dat mensen zouden denken dat het een kers was. Waar soms de waarheid een stuk spannender is dan wat je in films ziet, geldt in dit geval helaas het tegenovergestelde. Het regenboog logo uit het begin, zou overigens te maken hebben met het feit dat de Apple II computer de eerste computer was met een kleurendisplay. Sorry Turing.
Hoewel de basisvorm van het Apple logo sinds 1977 niet meer is veranderd, heeft de appel door de jaren heen wel verschillende makeovers gehad. Waar het logo begon met de kleuren van de regenboog, gingen ze in 1995 naar een enkele kleur met een glas effect en een driedimensionalere look. Daarna veranderde het logo nog een paar keer van kleur en tegenwoordig hebben we doorgaans te maken met een zwarte of witte appel. Maar wat de kleur van het logo ook mag zijn, Apple heeft ervoor gezorgd dat we altijd weten om welk bedrijf het gaat.
Daar waar mensen doorgaans happy worden als ze het Apple logo zien, zijn er ook logo’s die je een wat sinister gevoel kunnen geven. Zo is er een Chinees bedrijf dat het logo van de Umbrella Corporation uit Resident Evil gebruikt.