Apple is 40 jaar in Nederland: dit betekende ons land voor zijn immense succes

Tech Jeroen Kraak 30 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple viert zijn veertigste verjaardag in Nederland. Maar wat heeft ons land eigenlijk betekend voor de iPhone-maker?

Apple zelf bestaat al 48 jaar, maar al vrij snel maakte het de sprong naar Nederland. Dat is nu precies 40 jaar geleden.

Toen opende Apple zijn eerste kantoor hier in Zeist. Dat verhuisde later naar Bunnik en sinds 2010 zit het op de bekende plek aan het Leidseplein in Amsterdam. Maar hoe zijn Nederland en Apple met elkaar verweven, behalve alle producten zoals de Mac en iPhone die wij gebruiken?

De Nederlandse producenten van Apple

Je verwacht het misschien niet, maar de iPhone is een heel klein beetje Nederlands. Apple werkt samen met verschillende Nederlandse bedrijven. Eén daarvan is de bekende chipfabrikant NXP. Zij maken de NFC-technologie in de iPhone mede mogelijk. Apple-topman Tim Cook bracht dan ook in september 2023 een bezoek aan de High Tech Campus in Eindhoven.

Maar niet alleen het begin van de iPhone heeft een Nederlands onderdeel. Het leven van veel iPhones eindigt in Breda, want daar is Daisy. Als je nu denkt dat dit de Apple-medewerker van het jaar is, heb je het mis, want dit is de naam van de recyclerobot van Apple.

Apple 40 jaar in Nederland: dit betekende ons land voor zijn immense succes
Daisy. (Afbeelding: Apple)

Samen met Austin is Breda de enige plaats waar de demontage van een iPhone kan plaatsvinden. Hier komen dus veel van de oude toestellen uit de Europese Unie terecht, waarbij onderdelen daarvan hergebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan goud, zilver, kobalt en andere metalen. Dat doet Daisy met een snelheid van zo’n 200 toestellen per uur.

Ook op een ander punt hebben het bedrijf en Nederland een comfortabele relatie. Het meubilair voor Apple Park is deels Nederlands, want het wordt gemaakt door Arco uit Winterswijk.

De Nederlandse apps op iPhone en iPad

Maar ook verschillende iPhone-apps hebben hun oorsprong in Nederland. Een van de bekendste voorbeelden is Apple Music Classical. Deze komt voort uit de app Primephonic, die in 2014 in Amsterdam werd opgericht. Inmiddels is het een zelfstandige app die Apple Music-klanten gratis bij hun lidmaatschap krijgen.

Daarnaast hebben verschillende Nederlandse ontwikkelaars prijzen in de wacht gesleept tijdens de Apple Design Awards en de App of the Year Awards. Bekende voorbeelden zijn de games Hidden Folks en Ridiculous Fishing. Met Monomals, Turmoil+, en Delicious: Miracle of Life+ zijn er Nederlandse games aanwezig in Apple Arcade.

Apple Music smijt klassieke muziek naar je iPhone: 5 dingen die je wil weten
De klassieke muziek-app. (Afbeelding: Apple)

Ook de camera-app Halide Mark II – Pro Camera wist een prijs in de wacht te slepen bij Apple. Daarnaast hebben een aantal grote apps die vele iPhone-gebruikers op hun smartphone hebben staan, ook hun oorsprong in ons land. Booking, Relive en WeTransfer zijn van Nederlandse makelij.

Nederland draagt bij aan het succes van Apple

Of wat te denken van Proloquo2Go? Deze app helpt mensen mondelinge spraak te genereren als ze dat door een hersenverlamming of autisme bijvoorbeeld niet (meer) kunnen.

Nederland is dus meer dan een verkoopland voor Apple. Producenten en app-makers uit ons land dragen dus ook een beetje bij aan het succes van een van de grootste bedrijven in de wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen