Sterke lobby: hoe Apple een universele smartphone-lader dwarsboomt
In 2009 beloofde de Europese Commissie dat alle smartphones één universele lader zouden krijgen. Alle fabrikanten zouden dezelfde lader gaan leveren en zo elektronisch afval sterk verminderen. Tien jaar later levert Apple echter nog steeds een eigen Lightning-poort op de iPhone. Hoe zit dat?
Het Duitse magazine Netzpolitik is in de materie gedoken en schetst een beeld van een sterke lobby en slapende Europese Commissie. Apple heeft een intentieverklaring ondertekend, maar daar nooit iets mee gedaan. Het bedrijf verhindert nog steeds een compleet universele oplader.
Een ‘stekkerrevolutie’ op komst, of toch niet?
In 2009 waren er talloze smartphones met een eigen stekker op de markt. Er bestonden meer dan 30 laders die niet compatibel met elkaar waren. De Europese Commissie ziet noodzaak tot actie. Brussel wil een standaard-plug voor iedere smartphone. Het resultaat is dat tien fabrikanten, waaronder marktleiders Nokia, Samsung en Apple een intentieverklaring ondertekenen.
De smartphone-makers beloven een norm te stellen voor voedingen en kabels. De boterzachte belofte is dat in 2011 bijna alle grote fabrikanten laders en kabels scheiden. Vanaf 2011 kunnen de meeste nieuwe mobiele telefoons worden opgeladen met micro-USB. Brussel blij. Er worden zelfs promotievideo’s in vijf talen geproduceerd. Er is echter één uitzondering: Apple. Hoewel de iPhone een USB-voeding heeft, weigert het bedrijf de iPhone van Micro-USB te voorzien.
Apple voegt achterdeurtje toe
In 2012 legt Apple een bom onder de intentieverklaring. De fabrikant voorziet de iPhone niet van Micro-USB, maar van een eigen Lightning-aansluiting. Die is op vele gebieden beter, maar gaat wel tegen de afspraken in. Wat blijkt? De iPhone-maker heeft stiekem voor een achterdeurtje gelobbyd.
In de verklaring staat dat telefoons compatibel moeten zijn met Micro-USB, niet dat ze een dergelijke poort moeten hebben. Deze passage is op verzoek van Apple toegevoegd, ontdekte Netzpolitik. De fabrikant verkoopt een verloopstekker van Micro-USB naar Lightning en is klaar. Op vragen van de commissie antwoordde Apple later dat de iPhone helemaal opnieuw zou moeten ontworpen om Micro-USB toe te voegen. Het document was bovendien een intentieverklaring en geen harde afspraak. Brussel vertrouwt soms iets te veel op zichzelf regulerende bedrijven.
USB-C voor smartphone: papier is geduldig
In 2014 waait er een frisse wint door Brussel. Een nieuwe EU-richtlijn stelt de Commissie in staat een norm op te leggen en niet langer vrijblijvende afspraken te maken. USB-C moet het vanaf 2016 worden en alle fabrikanten volgen, op één na. Je kon het al raden: Apple.
Afgelopen zomer bekritiseerde EU-commissaris Margrethe Vestager, die Apple eerder een recordboete van 13 miljard euro gaf, het gebrek aan vooruitgang. De Europese Commissie zegt juridische stappen niet uit te sluiten.
Apple waarschuwt de Commissie echter tegen harde regelgeving. De Lightning-connector wordt volgens een lobbyist van Apple door meer dan een miljard apparaten gebruikt. De bijbehorende kabels zouden in één klap elektronisch afval zijn als een nieuwe aansluiting verplicht wordt. EU-commissaris Elzbieta Bienkowska merkt in een interne memo op dat Apple dit toch echt aan zijn eigen gedrag uit het verleden te danken heeft.
“We hebben het bijna gehaald”
Na een decennium werk van de Europese Commissie is er nog steeds geen universele aansluiting. Een bron binnen de ambtenarij zegt tegen Netzpolitik dat in Brussel echter vooral positiviteit heerst. Men beschouwt het werk als praktisch afgerond. “We hebben het bijna gehaald, minus één fabrikant.”
Als een overwinning tegen Apple er zo uitziet, vragen wij ons af hoe het zit met nederlagen. Inmiddels gaan er geruchten over een iPhone met USB-C en is de iPad Pro al van de aansluiting voorzien. Maar dat is niet het resultaat van sterke regelgeving uit Brussel. (Zie ook → Lader bij nieuwe smartphone in de doos? Tijd om ermee te stoppen)