Waarom je Samsung of Apple Watch regelmatig tegen je liegt
Gebruik je een Samsung Galaxy Watch, Google Pixel Watch of Apple Watch? Dan zijn de resultaten die je daarop ziet niet zo betrouwbaar volgens onderzoekers.
Meer dan ooit lopen we met een smartwatch om de pols. Een Samsung Galaxy Watch of een Apple Watch maken door hun mooie ontwerpen een smartwatch voor een groter publiek aantrekkelijk.
Maar behalve dat het mooi om je pols staat, gebruik je hem waarschijnlijk vooral om jouw gezondheid in de gaten te houden en om jouw sportprestaties te volgen. Toch gebeurt dat volgens wetenschappers niet heel nauwkeurig.
Je Apple Watch, Samsung Galaxy Watch of andere smartwatch is niet altijd eerlijk tegen je
Dikke kans dat je via jouw Apple Watch of Samsung Galaxy Watch het aantal calorieën dat je verbrandt in de gaten houdt. Hoewel je wellicht denkt dat dit een exacte schatting is, zitten de smartwatches er vaak behoorlijk naast. Hierin zit volgens onderzoekers een onnauwkeurigheid van 15 tot 21 procent.
Maar ook bij het meten van de slaap gaat het bij smartwatches zoals de Samsung Galaxy Watch en de Apple Watch niet altijd goed. Het meten van de slaapefficiëntie heeft een onnauwkeurigheid van 10 procent. Maar pas echt verkeerd gaat het bij het meten van het inslapen. Hier zitten smartwatches soms zelfs 180 procent mis.
Een verminderde nauwkeurigheid kan verschillende oorzaken hebben, volgens onderzoekers. Zo hebben factoren zoals huidskleur, intensiteit van de activiteit en het specifieke model invloed op de resultaten. Zo kan het zijn dat een ouder model van de Apple Watch bijvoorbeeld minder nauwkeurig is dan een nieuw model vanwege bijvoorbeeld nieuwere sensoren.
Zo hebben de Apple Watch en andere smartwatches bijvoorbeeld de neiging om het aantal gezette stappen te onderschatten. Al zit er weer verschil tussen de merken hoe hoog die onderschatting is.
Genoeg zaken die wel nauwkeurig zijn
Gelukkig zijn er ook genoeg zaken die wel goed door smartwatches zoals de Galaxy Watch en de Apple Watch worden gemeten. Een van de belangrijkste functies, het meten van de hartslag, gaat ontzettend goed. Deze zijn tot op 3 procent nauwkeurig.
Ook de schatting van de VO2 max op smartwatches gaat vrij nauwkeurig. Dit is de maximale zuurstofopnamecapaciteit van het lichaam als je intensief beweegt. Een hogere VO2 max betekent een beter uithoudingsvermogen en een betere gezondheid van hart en bloedvaten.
Hoewel niet alles heel nauwkeurig is, is het toch fijn om te weten dat je met een smartwatch een beter beeld van je gezondheid hebt. Daarnaast is bij het onderzoek van de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Sports Medicine niet ingegaan op resultaten per merk. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de Apple Watch of Samsung Galaxy Watch het beter doet dan een ander merk. Dat komt omdat bekendere merken vaker zijn gevalideerd dan de wat minder populaire merken.
Alle Apple Watch-modellen in 2024 en waarom je die nu beter niet kan kopen