Hoe eten astronauten op Mars-missie? NASA betaalt jou voor de oplossing
Hoe voed je vier astronauten die heen en weer naar Mars vliegen? NASA vraagt je hulp en beloont je er rijkelijk voor.
Het is de grote droom van Elon Musk en NASA: mensen op Mars. Als we Musk moeten geloven kan dit al ruim voor 2030 het geval zijn. Toch moet daarvoor nog veel gedaan worden. Terwijl SpaceX druk aan het testen is om een raket te ontwikkelen, kijkt NASA meer naar de praktische kant. Want hoe zorg je dat er voldoende voedsel is voor de astronauten die de missie moeten volbrengen?
Eten in de ruimte
Natuurlijk heeft NASA al ervaring met astronautenvoedsel. De ruimtevaarders moeten natuurlijk eten op het ISS. Daarbij kiezen astronauten zelf 20 procent van hun voedsel en de rest komt van ‘standaard’ astronautenvoedsel. Via bevoorradingsraketten krijgen ze in de ruimte gewoon verse groente en fruit. Dat kan echter niet naar Mars aangezien de missie veel langer gaat duren. NASA denkt nu na over de oplossing.
NASA richt zich nu op een reeks kernprincipes omtrent voedsel: veiligheid, stabiliteit, smakelijkheid, minimalisering van hulpbronnen, variëteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid. Natuurlijk lijken hiervoor alleen voldoende voedingstoffen nodig, maar er komt meer bij kijken. Elke dag hetzelfde voedsel is natuurlijk niet goed voor de geestelijke gezondheid van de astronauten, dus moet het ook smakelijk zijn en het moet voldoende afwisseling bieden.
NASA vraagt jouw hulp
Om de missie naar Mars uit te voeren moet NASA waarschijnlijk een nieuw voedselsysteem ontwikkelen. Daarbij worstelt het nu nog met een aantal problemen. Het betrouwbaar zijn, aangezien mensen anders verhongeren. Natuurlijk kan het eten woorden meegenomen van aarde, maar NASA kijkt ook naar andere mogelijkheden. Zo onderzoekt het of de bemanning tijdens de missie gewassen kan verbouwen aan boord. Maar lukt dat wel en is het betrouwbaar?
Om met deze problemen te dealen biedt NASA nu 500.000 dollar aan beloningen in de Deep Space Food Challenge. Deze is al vanaf januari bezig en beloont mensen met goede ideeën. Dus weet je hoe NASA dit probleem kan oplossen? Stuur jouw idee dan vooral in.