Astronomen ontdekken een roze planeet van 160 miljoen jaar oud
We kennen natuurlijk allemaal de rode planeet Mars. Nu hebben astronomen een grote roze planeet ontdekt.
Het heelal is ontzettend boeiend omdat we er nog zoveel niet van weten. Elke week worden weer nieuwe dingen ontdekt, waardoor we stukje bij beetje de ruimte om ons heen beter leren kennen. Dit keer hebben astronauten een bijzondere ontdekking gedaan. Waarschijnlijk heb je nog nooit een roze planeet gezien, maar deze bestaat wel degelijk.
Een roze planeet ontdekt door NASA
Astronomen van NASA hebben namelijk die roze planeet ontdekt. De grote gasbol gaat door het leven met de naam GJ504b en is ongeveer even groot als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het feit dat de planeet een roze tint heeft is te wijten aan de recente vorming. De gasbal is met een leeftijd van 160 miljoen jaar, nog niet zo heel oud. De wetenschappers kwamen achter hun ontdekking door middel van de Subaru-telescoop op Mars.
Planeten zijn zo kort na het ontstaan erg heet. Het kan honderden miljoenen jaren duren voordat een planeet eindelijk is afgekoeld. Die warmte zorgt voor de roze gloed van de planeet, of zoals NASA het noemt: een donkere kersenbloesem.
Hoewel het hemellichaam bijna even groot is als Jupiter, is het wel bijna vier keer massiever. Ook is het er nu behoorlijk warm. Volgens NASA is het daar zo’n 237 graden Celsius warm. Het draait om de ster GJ 504 die veel warmer is dan onze zon. Het ligt op 57 lichtjaren van onze aarde, wat dus relatief dichtbij is. Toch is het een afstand die we niet zomaar kunnen afleggen.
Nog zoveel vragen over de ruimte
Alle ontdekkingen zorgen er hopelijk voor dat we ooit zullen begrijpen hoe ons heelal precies is ontstaan. Eerder deden astronomen al een ontdekking die relatief dichterbij onze aarde is. Ze ontdekten lichtflitsen op Mars.