[REVIEW] Atelier Lulua: een verdomd schattige JRPG
We bevinden ons in de periode waarop het meestal iets lekkerder weer wordt. Dat betekent dat er ook minder games worden uitgegeven. Althans, minder games die tot de categorie ‘must-have’ behoren. Hierdoor heb ik iets meer tijd om op zoek te gaan naar games die minder in de schijnwerper staan. Zodoende ben ik een tijd aan de slag gegaan met Atelier Lulua.
De Atelier-serie is er één die al heel wat jaren meegaat en wordt gemaakt door de Japanse ontwikkelaar Gust. Het zijn games die op en top Japans zijn en zodoende ook geen Engelse voice-over kent. Het draait daarbij meestal om vrouwelijke personages die het beroep van alchemist uitoefenen. Met hun grote ketel en verschillende ingrediënten hebben zij de mogelijkheid om allemaal voorwerpen te maken die henzelf en de mensen om hen heen helpen. In de game draait het om Lulua, die de dochter is van een wereldberoemde alchemist. Zij wil ook naam voor zichzelf maken en gaat zodoende op avontuur om naar zichzelf en haar vaardigheden op zoek te gaan. Dit zijn de punten die mij zijn opgevallen.
Heerlijk zoetsappig
Het verhaal in Atelier Lulua is lekker zoetsappig. Dit is geen game die puur draait om een epische quest met een rijk dat in gevaar is. Het is een verhaal die draait om Lulua, haar leven in een klein dorpje, het ontdekken van haar eigen kunnen en haar vrienden. De verschillende personages die je tegenkomt zijn stuk voor stuk schattig en typisch Japans qua inhoud. Er is veel respect en begrip voor elkaar.
Fijne visuele stijl
De stijl van de game past goed bij het zoetsappige karakter. Meer dan eens heb je het idee te krijgen naar een soort sprookje. De kleding die de verschillende personages dragen lijken me alles behalve comfortabel, maar het heeft wel een hoog schattigheidsgehalte. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van lichte kleuren. Wat dat betreft is het volledig het tegenovergestelde van een game als Dark Souls. Daarnaast is het een feest van herkenning met de introductie van personages uit de voorgaande serie. Daarbij moet ik dan wel de kanttekening maken dat ik niet verwacht dat heel veel gamers bekend zijn met de reeks.
Spelen met ingrediënten
Eén van de leukere dingen in de game is het maken van voorwerpen. Je maakt daarvoor een selectie van verschillende ingrediënten en bepaalt wat het beste bij elkaar past. Meestal volg je daarbij een recept, maar is het alsnog belangrijk om ingrediënten met een hoge kwaliteit bij elkaar te stoppen om zo het maximale resultaat neer te zetten. Meestal moet je een nieuw voorwerp kunnen maken voordat je verder kunt gaan met het verhaal en reis je zodoende af naar verschillende omgevingen om daar op zoek te gaan naar de voorwerpen die je nodig hebt.
Vechtsysteem is overzichtelijk
En daarbij kom je regelmatig in aanraking met vijanden en maak je kennis met het vechtsysteem. Dat systeem is duidelijk en overzichtelijk. Je mag puur om de buurt een actie uitvoeren. Kies je niks in dat menu, dan zal de game ook niet verder gaan. Het is wat dat betreft nogal slow-paced, maar maakt het geheel ook wel overzichtelijk en hoef je er niet al te veel over na te denken.
Het kabbelt wel heel rustig voort
Door het missen van echte diepgang in het vechtsysteem en de gesprekken tussen de verschillende personages die wat langdradig kunnen aanvoelen is Atelier Lulua wel een game voor hen die over uithoudingsvermogen beschikken. Het is ideaal om even rustig mee weg te dromen na een drukke werkdag, maar werkt niet als je wat stress van je af wilt spelen. Daarvoor is de mindset van de game simpelweg te mellow.
Atelier Lulua is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch en PlayStation 4. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.