Hoe Auracast je manier van muziek luisteren compleet verandert

Audio Sam Dille Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Draadloze audio heeft al flinke stappen vooruit gezet, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Auracast brengt het naar een nog hoger niveau.

Stel je voor: je bent in de sportschool en je favoriete nummer draait op de speakers, maar je hoort de muziek bijna niet door al het geroezemoes. Of je zit op een luchthaven en kunt de gate-aankondigingen nauwelijks volgen. Met Auracast, een nieuwe Bluetooth-functie, zijn dit soort frustraties verleden tijd.

Auracast biedt een spannende upgrade voor draadloze audio. De functie klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. We gaan je er alles over vertellen.

Zo werkt Auracast

Auracast is een nieuwe manier om Bluetooth te gebruiken. Het werkt eigenlijk als een soort radiostation: een apparaat zendt audio uit, en andere apparaten kunnen daarop ‘afstemmen’ zonder gedoe met koppelingen. Zo kun je makkelijk muziek delen met meerdere apparaten tegelijk.

De functie is onderdeel van de Bluetooth LE Audio-standaard, die in 2022 is gelanceerd. Deze standaard zorgt niet alleen voor beter geluid en minder batterijverbruik, maar maakt het ook makkelijker om audio te delen. In plaats van de bekende Bluetooth-verbinding die je zelf moet instellen, kun je met Auracast gewoon ‘intunen’ op een uitzending, net zoals je dat bij een radiozender doet.

Auracast werkt met drie rollen: zender, ontvanger en assistent. Stel dat je een film wilt delen met een vriend zonder dat je een koptelefoonsplitter hebt. Dan is jouw telefoon de zender, en je vriend zijn koptelefoon is de ontvanger die jouw uitzending oppikt. Soms heb je ook een assistent nodig, zoals een app die helpt de zender en ontvanger aan elkaar te koppelen. Dit alles draait op Bluetooth LE Audio en gebruikt de LC3-codec, die zorgt voor goed geluid en minimale vertraging.

In de praktijk betekent dit dat je met Auracast gemakkelijk audio kunt delen met anderen, ook in situaties waar dat vroeger moeilijk was. Bijvoorbeeld tijdens een feestje waarbij je één playlist met meerdere speakers in verschillende kamers deelt; of bij een evenement waar een spreker iedereen in de zaal kan bereiken zonder dat er speciale ontvangers of koptelefoons nodig zijn.

Met welke apparaten werkt de functie?

Auracast-apparaten kunnen van alles zijn. Je smartphone of laptop kan bijvoorbeeld als zender fungeren, terwijl je hoofdtelefoon of luidspreker als ontvanger werkt. Sommige apparaten, zoals de JBL Tour Pro 3-oordopjes, kunnen zelfs drie functies tegelijk vervullen. Ook smartwatches kunnen als assistent werken, zolang ze maar zijn gekoppeld aan Auracast-compatibele audioapparaten.

Een handige feature van Auracast is het gebruik van NFC (Near Field Communication) en QR-codes. Je kunt gewoon een QR-code scannen met je telefoon om toegang te krijgen tot een uitzending. Denk aan plekken zoals musea, waar rondleidingen vaak in meerdere talen zijn. Bezoekers kunnen gewoon hun koptelefoon of telefoon scannen om de taal van hun keuze te selecteren.

Hoe Auracast je manier van muziek luisteren compleet verandert
De handige functie (Afbeelding: Simon Cohen/Digital trends)

Grote opmars

Auracast is eind 2023 langzaam op de markt gekomen, en nu zijn er steeds meer apparaten die het ondersteunen. Merken zoals JBL, Samsung en Sennheiser hebben al oordopjes uitgebracht die met Auracast werken. En tegen het einde van 2024 verwachten we nog meer producten. Er komen ook Auracast-luidsprekers en zelfs TV’s, zodat je thuis bijvoorbeeld geluid kunt afspelen via meerdere draadloze speakers.

Auracast werkt met Bluetooth LE Audio, dus je kunt veel oudere apparaten niet gebruiken, tenzij ze een firmware-update krijgen. Veel recente telefoons en tablets hebben al de juiste Bluetooth-chip, maar niet alle merken bieden updates aan voor Auracast. Merken zoals Samsung hebben hun nieuwste smartphones al uitgerust met Auracast-compatibiliteit, maar Apple heeft hier nog niks over gezegd.

Kortom, Auracast maakt het extreem makkelijk om audio draadloos te delen. De technologie kan wellicht onze manier van luisteren voorgoed veranderen. Wie weet streamen we in de toekomst allemaal onze muziek en films op deze manier.

Audio-Technica brengt indrukwekkende koptelefoon met flink prijskaartje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen