Zo bescherm je jouw Smart Home makkelijk tegen hackers
Een slimme thermostaat hier, een slimme deurbelcamera daar, en natuurlijk ook een huis vol slimme verlichting. Je Smart Home-verzameling wordt waarschijnlijk alsmaar groter, maar mogelijk vraag jij je af of deze apparaten gehackt kunnen worden.
Het idee dat er mogelijk met je slimme apparatuur gesjoemeld kan worden, geeft niet bepaald een fijn gevoel. Hoe reëel is deze dreiging? Vooropgesteld zijn Smart Homes niet vaak het doelwit van kwaadwillenden. Hackers focussen zich vaker op bedrijven waar meteen heel veel informatie te halen valt. Toch doe je er verstandig aan het risico op een hack zo klein mogelijk te houden.
Smart Home: hackers buitenhouden
Smart Home-apparaten worden steeds veiliger (tenzij je voor de goedkope, vaak Chinese troep kiest). Ze worden telkens voorzien van belangrijke beveiligingsupdates. Maar omdat slimme apparaten een online verbinding nodig hebben om te werken, kan het toch lonen om de nodige maatregelen te nemen. Het gaat dan vooral om je WiFi-instellingen.
Smart Home-apparaten werken door middel van een eigen protocol, zoals ZigBee en Matter, en je eigen WiFi-netwerk. Als je WiFi niet genoeg beveiligd is, zouden buitenstaanders eventueel toegang kunnen krijgen tot de beelden van je slimme camera’s. Dat wil je niet, want daardoor kunnen potentiële inbrekers in principe weten op welke momenten je niet thuis bent.
Beveilig je WiFi
Om de WiFi in huis beter te beveiligen (en eventuele dreiging te voorkomen) kun je de volgende maatregelen nemen. Schakel de firewall van je router in en zorg dat deze alle nieuwe apparaten die verbinding willen maken blokkeert. Als je huidige router niet over een firewall beschikt, is het slim op te upgraden naar een nieuwere. Zorg er daarnaast voor dat je altijd de nieuwste software op al je apparaten installeert en voer updates uit zodra ze verschijnen.
Overweeg daarnaast een upgrade naar een router met WiFi 6- en WP3-codering. Deze beschikken over een geavanceerdere beveiliging, waardoor het moeilijker is binnen te raken op het netwerk. Kies daarnaast een sterk wachtwoord, die lang is en zowel (hoofd)letters als tekens bevat. Gebruik eventueel een wachtwoordmanager om het moeilijk te onthouden wachtwoord veilig in op te slaan. Stel daarnaast tweestapsverificatie in als dat mogelijk is.