Hoe je al je bestanden met een wachtwoord beschermt

Apps Sam Dille 23 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Hopelijk hoeven we je niet te vertellen hoe gevoelig je online-bestanden zijn. Je weet immers maar nooit wanneer ze in verkeerde handen vallen. Al bij het aanklikken van een verkeerd mailtje, of een louche URL kunnen je belangrijkste gegevens blootgesteld worden aan hackers. Mocht dat gebeuren, dan is een wachtwoord een handig hulpmiddel.

Een wachtwoord is een nuttige extra beveiligingslaag die je zonder al te veel problemen aan je meest gevoelige bestanden kunt toevoegen. Hoe je dit aanpakt, hangt in de eerste plaats af van de software die je gebruikt om een bestand te maken en op te slaan.

Ingebouwde veiligheid

Sommige programma’s hebben namelijk ingebouwde functies voor wachtwoordbeveiliging, terwijl je voor andere iets meer stappen moet uitvoeren. Wij leggen je per programma uit hoe je een wachtwoord toevoegt.

hacker cybersecurity
Cyber security. (Afbeelding: Pexels)

Een wachtwoord instellen op Microsoft Word, Excel en PowerPoint

Open in Word, Excel of PowerPoint het bestand dat je wilt beveiligen met een wachtwoord en selecteer ‘bestand’ en ‘info’. Klik vervolgens op ‘document beveiligen’ en kies ‘versleutelen met wachtwoord’.

Als je Office op macOS gebruikt, is het proces iets anders. Open dan het tabblad ‘controleren’ bovenaan en klik op ‘beveiligen’ om een wachtwoord in te stellen. Let op: de opties kunnen verschillend gelabeld zijn, afhankelijk van welk programma je gebruikt.

Een wachtwoord kan maximaal 15 tekens lang zijn en is hoofdlettergevoelig. Controleer en onthoud daarom goed het wachtwoord dat je intypt. Sterker nog: als je het wachtwoord bent vergeten, kun je niet meer in het document komen en moet je helemaal opnieuw beginnen.

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Google Drive heeft geen eigen wachtwoordbeveiligingsfunctie. Dit komt doordat al je bestanden natuurlijk al zijn beveiligd met het wachtwoord van je Google-account. Als je bestanden wilt delen met anderen, kun je specifieke gebruikers uitnodigen om ze te bekijken of een link genereren. Dit doe je door rechtsboven op de knop ‘delen’ te drukken. Hier vind je beide opties onder elkaar.

We raden je de eerste optie (individuele gebruikers uitnodigen) aan voor maximale beveiliging. Dit betekent dat de gebruikers zich eerst moeten aanmelden met het wachtwoord van hun eigen Google-account. Daarna kunnen ze het bestand pas bekijken.

Een wachtwoord instellen op Apple Pages, Numbers en Keynote

Als je de Apple Office-applicaties gebruikt, is een wachtwoord toevoegen enorm makkelijk. Open eerst het bestand in Pages, Numbers of Keynote en selecteer ‘bestand’. Kies vervolgens ‘wachtwoord instellen’.

We hebben dezelfde waarschuwing voor je als bij Microsoft Office: als je een wachtwoord niet meer weet, kun je niet meer in het document komen. Onthoud dus altijd goed wat voor letter- en cijfercombinatie je hebt gekozen.

Andere bestanden beveiligen

We kunnen natuurlijk niet alle programma’s in dit artikel dekken, maar als je rondsnuffelt in de programma’s die je gebruikt, zal je de optie ongetwijfeld tegenkomen. Zo niet, dan heb je nog steeds een paar opties.

Het bewaren van bestanden in kluizen voor cloudopslag (zoals Google Drive) is een goed voorbeeld. Het delen van bestanden op deze services vereist vaak een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen, dus je bestanden worden op die manier veilig bewaard.

Zonder deze regels kun je openbare WiFi-verbindingen beter negeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen