Volgens NASA zijn dit de beste en slechtste sciencefictionfilms ooit gemaakt
Sci-fi is een eeuwig geliefd bioscoopgenre met tal van geweldige subgenres. Van buitenaards leven en ruimtevaart, tot robots, cyborgs en tijdreizen. NASA koos de beste en slechtste sciencefictionfilms uit de geschiedenis.
In sciencefictionfilms zie je de meest vreemde verhalen tot leven komen door bizarre special effects. Maar veel scenario’s kloppen totaal niet met de echte wereld. Zijn er überhaupt wel films die geloofwaardig genoeg zijn?
Daar gaven NASA-wetenschappers een antwoord op. Ze kwamen bijeen bij NASA’s Jet Propulsion Laboratory om hun slechtste en beste sciencefictionfilms aller tijden te kiezen.
De slechtste sciencefictionfilms volgens NASA
De NASA-wetenschappers konden genoeg titels bedenken die totaal niet kloppen. Ze wisten er wel zeven aan te wijzen. Dit was de top 5.
#1 2012 (2009)
In deze sciencefictionfilm verwarmen neutrino’s van een zonnevlam de kern van de aarde. Daardoor veroorzaken ze het einde van het leven zoals wij dat kennen. Het plot vergeet volgens NASA alleen het feit dat neutrino’s dwars door materie gaan, zelfs door ons. Dat zou dus betekenen dat de aarde al een stuk sneller zou vergaan.
#2 The Core (2003)
De kern van de aarde is in deze sciencefictionfilm gestopt met draaien en wetenschappers moeten erin boren om hem weer op te starten. Volgens NASA hebben de filmmakers de realiteit flink verdraaid, voor een spannend verhaal.
#3 Armageddon (1998): het hele plot valt volgens NASA in elkaar
Een team van boormachines wordt in deze sciencefictionfilm naar een asteroïde gestuurd die op weg is om de aarde te raken. Om het object te stoppen, splitsen de machines het in tweeën, zodat het veilig langs de planeet vliegt.
De eerste bewegingswet van Newton, ook wel de wet van de traagheid genoemd, zegt dat een object in rust blijft of in een rechte lijn beweegt, tenzij er een externe kracht op wordt uitgeoefend. Dus als ze de asteroïde in tweeën splitsen, raken volgens NASA niet één maar twee asteroïden de aarde.
#4 Volcano (1997)
Los Angeles wordt in deze film verwoest door een vulkaan. De sciencefictionfilm zit, als het aan NASA ligt, vol met onwaarheden, vermengd met goedkope dialogen en effecten.
#5 The 6th Day (2000)
Deze sciencefictionfilm wist de wetenschappers het meest te verbazen. In de film wordt Arnold Schwarzenegger gekloond. De NASA-onderzoekers vroegen zich ten zeerste af waarom er überhaupt een tweede Schwarzenegger nodig is.
En dit vindt NASA de allerbeste
Gelukkig had NASA ook nog iets positiefs te zeggen over het sciencefiction-genre. Er zijn namelijk best wat films, die de wetenschap wel goed begrepen hebben. De wetenschappers vonden onderstaande titels het beste.
#1 Gattaca (1997)
#2 Contact (1997)
#3 Metropolis (1927)
#4 The Day the Earth Stood Still (1951)
#5 Woman in the Moon (1929)
#6 The Thing From Another World (1951)
#7 Jurassic Park (1993)
Als filmmakers hun werk goed hebben gedaan, kunnen sciencefictionfilms ons als kijkers betoveren en onze verbeelding tot leven brengen op het scherm. Films zoals Jurassic Park hebben ons echt laten geloven in de wereld van dinosauriërs.
Maar uiteindelijk draait het allemaal om een verhaal dat geloofwaardig is. En sommige scripts zijn daar volgens NASA gewoon bijzonder slecht in.
5 magische gadgets uit sciencefiction-films die echt bestaan