Gratis website bouwen: dit zijn je vijf beste opties
Tegenwoordig lijkt iedereen wel een website te hebben en is het eerder vreemd als je niet ergens een plekje voor jezelf hebt gereserveerd op het web. Websites zijn een belangrijk onderdeel van je image en als je als bedrijf bijvoorbeeld geen site hebt, gaat men ervan uit dat je dan wel geen goed bedrijf zal zijn. Een website laten maken kan behoorlijk wat geld kosten, maar gelukkig kun je het ook gewoon zelf doen. Met deze website builders kun je gratis en voor niks je eigen site ontwikkelen, zonder dat je een expert hoeft te zijn.
WIX website
Met Wix kun je met een paar klikken als iets tevoorschijn toveren. Je kunt ermee werken ook al heb je geen enkele technische skill, dus het is perfect als je een website nodig hebt, maar geen idee hebt van wat html of javascript is. Je kunt allerlei apps toevoegen aan je site om van alles voor je te doen, zoals het versturen van facturen zodat je online betaald kunt worden.
Ook is er een app, die je helpt om hoog te scoren op Google. Met een gratis account heb je wel te maken met advertenties en kun je niet je eigen domeinnaam koppelen. Voor 4,08 euro per maand kun je echter je domeinnaam koppelen en krijg je 1GB brandbreedte en 500 MB opslagruimte.
Site 123
Ook met Site 123 kun je meteen aan de slag om snel een website in de lucht te krijgen. Zelf vinden de makers dat ze verreweg de makkelijkste gratis website builder zijn, maar dat is natuurlijk aan jou om te bepalen. Met een gratis account krijg je 500 MB opslagruimte, 1GB bandbreedte en een subdomein.
Helaas krijg je wel een tag van Site 123 op je website, zodat ze reclame kunnen maken voor hun dienst. Het interface is overzichtelijk met links een menu om onder andere bij je homepage, pagina’s en de design pagina te komen.
SiteBuilder
Met SiteBuilder kun je een site maken via een drag-and-drop interface. Je sleept gewoon de elementen die je wilt hebben naar de juiste plek en klaar is kees. Met een gratis account krijg je onder andere gratis hosting, de drag-and-drop builder, templates om aan te passen en helaas ook wat advertenties.
Deze zul je bij de meeste gratis builders tegenkomen, aangezien ze toch ook ergens geld aan moeten verdienen. Verder zijn er vaak acties om een premium abonnement met korting te krijgen, mocht je na een tijdje toch willen overstappen.
Weebly
Ook bij Weebly kun je lekker slepen met allerlei elementen om je website vorm te geven. Het interface is overzichtelijk en duidelijk met links alle elementen om uit te kiezen, terwijl je rechts ziet hoe je website ervoor staat. De elementen zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zoals Basic, Structure, Media en E-commerce.
Het is een perfecte tool voor mensen die niks weten over websites bouwen en als je er later klaar voor bent is er met een premium account volledige e-commerce ondersteuning mogelijk voor je eigen webshop.
WordPress
Veel websites worden tegenwoordig met WordPress gemaakt, waaronder ook veel bekende sites. Volgens WordPress zelf zouden ze maar liefst 30 procent van de sites online poweren. Ook jij kunt met wordpress aan de slag gaan voor je eigen website. Op wordpress.com ku je gratis beginnen met je site.
Je krijgt dan een wordpress domein en kunt meteen aan de slag met het uitkiezen van een mooie template. Het is een redelijk makkelijke tool om te gebruiken en als je later wat meer leert over webdesign kun je er nog meer mee doen.
WordPress.org hoort overigens ook bij wordpress, maar is voor mensen die wat meer verstand hebben van webdesign en al een eigen hostinpakket, database en domeinnaam hebben.
Hoewel je natuurlijk wilt dat er zoveel mogelijk mensen naar jouw website komen, bezoek je zelf natuurlijk ook andere sites. Misschien soms wel meer dan goed voor je is. Met deze zes apps ontdek je aan welke websites en apps je verslaafd bent.