De echte BlackBerry verdwijnt voorgoed vanaf 4 januari

Smartphones Jeroen Kraak 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

In de tijd van Barack Obama was een BlackBerry de telefoon die je moest hebben. Binnenkort is er niets meer van die tijd over.

Het klinkt een beetje als opa vertelt, maar nog niet zo lang geleden was de BlackBerry een populaire telefoon. Het toestel met toetsenbord werd vooral bekend doordat de Amerikaanse president Barack Obama er een eentje had. Daarnaast was pingen (een soort sms’en dat via het toestel kon) ontzettend populair. Op een gegeven moment had het bedrijf zelfs een marktaandeel van vijftig procent in de Verenigde Staten. Nu kan achter die roemruchte geschiedenis een streep (voor zover dat nog niet gedaan was).

Het einde van de BlackBerry

Goed, het is niet het eerste keer dat het einde van BlackBerry wordt aangekondigd, maar op 4 januari vindt een bijzondere stap plaats. Het bedrijf stopt ondersteuning aan haar eigen software als BlackBerry 7.1, 10 en haar besturingssysteem voor de PlayBook, laat het in een persbericht weten. Dat heeft ook gevolgen voor de gebruikers. Mogelijk is het voor hen in de loop der tijd niet meer mogelijk om te bellen, sms’en en internetten.

Het ligt echter niet voor de hand dat veel mensen nog echt een BlackBerry gebruiken als hun mobiele telefoon. Doe je dit toch, dan is het misschien wel verstandig om toch maar naar een andere telefoon te kijken. Dat hoeft overigens niet als je een BlackBerry hebt die gewoon op Android draait. Het besturingssysteem van Google blijft natuurlijk wel gewoon werken.

Toch verdwijnt het niet helemaal

Overigens betekent dit alles niet dat de naam BlackBerry helemaal verdwijnt. Het bedrijf gaat zich naar eigen zeggen focussen op intelligente beveiligingssoftware voor bedrijven en overheden. Maar goed, dat is toch anders dan de bekende hardware.

Daarnaast is ook de naam BlackBerry niet helemaal verdwenen. Zo zijn er verschillende bedrijven die een licentie gebruiken van het bedrijf om onder die naam producten uit te brengen. Zo werkt OnwardMobility aan een nieuwe BlackBerry, maar brengt daarover amper wat naar buiten. De vraag is of die telefoon nog überhaupt uitkomt. Die manier van werken is overigens niet uniek. Zo worden Philips televisies al jaren niet meer door Philips gemaakt maar door het Chinese TP Vision, die de licentie heeft gekocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen