Meer innovatie in browsers: Apple, Google en Microsoft boeken overwinning

Apple Night 28 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Gebruik je een browser? Dan is de kans groot dat die is gemaakt door Apple, Google, Microsoft of Mozilla. Denk aan Safari, Chrome, Edge of Firefox. Deze fabrikanten zijn samen vertegenwoordigd in de Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) en hebben een kleine overwinning geboekt op het World Wide Web Consortium (W3C). Dit kan ervoor zorgen dat innovaties sneller in webbrowsers kunnen worden opgenomen.

De fabrikanten voerden al enige tijd een touwtrek-wedstrijd met het W3C. Dit is de organisatie die nieuwe innovaties voor op het web en in browsers goed moet keuren. Pas dan wordt het een standaard en kan het toegepast worden in alle webbrowsers.

De vier grote browser-leveranciers hebben nu aan het W3C aangetoond, dat er zonder hun inspanningen er geen web-standaarden kunnen komen. Dat is erg belangrijk, want zo’n standaard zorgt ervoor dat een webpagina er in elke browser hetzelfde uitziet, ongeacht de achterliggende technieken.

Wat hieraan vooraf ging

De WHATWG werd in 2004 opgericht als antwoord op het trage tempo van het ontwikkelen van een modernere HTML-standaard door het W3C. Daarnaast was men het niet eens met de plannen van de W3C om HTML te updaten naar een variant die bekend staat als XHTML. De X in XHTML staat voor de XML-achtige structuur van deze HTML variant.

Dat samenwerkingsverband bestond op dat moment nog uit leden van Apple, Mozilla en Opera. Zij waren van mening dat het W3C de ontwikkeling van het web niet als hoogste prioriteit had. Omdat het W3C zo’n honderd aangesloten leden heeft, die elk hun eigen belangen hebben, is dat geen gekke gedachte.

Om de druk op het W3C op te voeren ging het WHATWG zijn eigen weg. Ze ontwikkelden zelf een standaard, die later de HTML 5 zou gaan heten. Toen deze HTML versie aan het W3C werd aangeboden, werd deze zowaar formeel goedgekeurd. Door de steun en inzet van de browser-leveranciers werd HTML 5 dus de eerste grote upgrade van de HTML-webstandaard sinds tijden.

W3C WHATWG
Het W3C en de WHATWG lagen tot voor kort overhoop met elkaar als het op webstandaarden aankwam (klik/tap voor groter)

Aanvaring tussen browser-leveranciers en W3C

De twee organisaties werkten in het verleden altijd nauw samen. Het meeste werk met betrekking tot webstandaarden werd echter altijd eerst door de WHATWG gedaan. Pas daarna werd het als een officiële standaard bij het W3C voorgesteld. Pas daarna kon die standaard dan toegepast worden in de browsers.

In veel gevallen werden de voorgestelde standaarden echter al in webbrowsers toegepast, nog vóórdat ze formeel waren goedgekeurd door het W3C. Dat toont aan dat de browser-makers in de meeste gevallen de goedkeuring van het World Wide Web Consortium slechts als een formaliteit zagen. Het W3C had dan ook weinig invloed op de toepassing van standaarden die de leden van de WHATWG doorvoerden.

De eerste echte aanvaring tussen de twee organisaties vond plaats in april 2018, toen alle WHATWG-leden – Apple, Google, Microsoft en Mozilla – fel gekant waren tegen de plannen van het W3C en weigerden om versie 4.1 als de nieuwe DOM-standaard goed te keuren. DOM is heel simpel gezegd het onderdeel van je browser, dat ervoor zorgt dat aanpassingen door scriptingtalen, zoals Javascript vertaald worden naar HTML die de browser dan als webpagina kan laten zien op je scherm. DOM is noodzakelijk om webpagina’s interactief te kunnen maken.

Het standpunt van het WHATWG zorgde ervoor dat het W3C, dat nog honderden andere leden met inspraak heeft, DOM v4.1 nooit als standaard heeft kunnen doorvoeren. Het maakt dan ook geen deel uit van de hedendaagse webbrowsers. Dat had als gevolg dat de twee organisaties beiden werkten aan verschillende opvolgers van DOM en dat kan natuurlijk niet. Gelukkig hebben beide partijen nu een overeenstemming bereikt.

WHATWG kan nu zelf de HTML- en DOM- standaard bepalen

In een persbericht hebben het W3C en WHATWG aangekondigd dat ze eindelijk hun geschillen opzij hebben gezet. Beiden hebben nu een nieuw memorandum van overeenstemming ondertekend.

In deze nieuwe overeenkomst geeft het W3C officieel de publicatie van toekomstige HTML- en DOM-standaarden uit handen aan de WHATWG. Hierdoor krijgen de webbrowser-makers de volledige controle.

De situatie is nu dus precies omgekeerd. Vanaf nu zullen het W3C en zijn honderden leden ‘aanbevelingen’ opstellen voor toekomstige webstandaarden met de functies die ze nodig hebben. De WHATWG zal vervolgens beslissen wat het in hun producten zal onderbrengen.

De nieuwe officiële versie van de HTML wordt de HTML Living Standard die dus vanaf nu wordt beheerd door de WHATWG. Hetzelfde geldt voor de DOM Living Standard.

Goed nieuws?

De aankondiging van vandaag is een ware aardverschuiving in het landschap van webstandaarden. Het houdt in dat browser-makers vanaf vandaag volledig verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste webstandaarden. Het goede nieuws is dat de leden van de WHATWG nieuwe ontwikkelingen nu sneller kunnen doorvoeren in hun browsers. Ook kunnen zij nu sneller inspringen op actuele problematiek. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van advertenties en privacy, waar we onlangs nog over schreven. Is dat goed nieuws? Wij denken van wel!

Lees ook: ➔ Safari Technology Preview, een publieke beta van de browser

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen