Dit is waarom ChatGPT het internet bestormt met Studio Ghibli-plaatjes

Tech Ruan Moleman 28 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

De afgelopen dagen vind je veel plaatjes op het internet in Studio Ghibli-stijl, gegenereerd met ChatGPT. Maar waarom gebeurt dit ineens?

ChatGPT kan tegenwoordig allerlei plaatjes genereren. Daar was het vroeger slechter in, waarbij we bijvoorbeeld veel handen zagen met zes of meer vingers. Tegenwoordig is de afbeelding-generatie van AI’s erg verbeterd. Het is dan ook geen verrassing dat we ineens veel plaatjes zien in Studio Ghibli-stijl.

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft namelijk een update doorgevoerd voor hun GPT-4o-model. Het nieuwe model integreert een nieuw ‘Image Generation’ systeem waarmee gebruikers gemakkelijk geloofwaardige afbeeldingen kunnen maken. Ze kunnen daarbij ook foto’s inladen, zoals een familiefoto, en op basis van een prompt deze aanpassingen geven. Het is de Ghibli-stijl die echter het meest toegepast wordt.

Anime-stijl van Studio Ghibli in ChatGPT-plaatjes

Studio Ghibli is een Japanse animatiestudio van legendarische regisseur Hayao Miyazaki. De studio staat bekend om vele iconische films zoals Spirited Away (2001) en Princess Mononoke (1997), maar vooral om de herkenbare stijl van de films. De stijl is dusdanig uniek dat de term Ghibli-stijl een heuse definitie is geworden.

Gebruikers met een betaald abonnement kunnen nu aan de slag met de nieuwe afbeeldingsgenerator van GPT-4o. Door een foto van hunzelf, of zelfs memes in te laden kunnen ze simpelweg vragen om een Studio Ghibli-stijl toe te passen. Bovendien kunnen mensen een afbeelding uploaden dat als inspiratiebron kan dienen voor de animatiestijl.

Het internet is er meteen mee aan de haal gegaan. Links en rechts zie je mensen met een profielfoto, een trouwfoto of iconische memes in de stijl van de bekende studio. Het zijn niet de enige stijlen die mensen toepassen op hun foto, maar het is met afstand de meest populaire.

Zorgen in de kunstwereld

Aan de andere kant van deze ontwikkeling staan mensen en artiesten die hun zorgen uiten over het gevaar ervan. Sommige mensen uiten hun kritiek op X, waar vooral het beschermen van iemand anders zijn werk voorop staat. “Miyazaki heeft zijn hele leven gewerkt aan het maken van de meest fantasierijke werken”, zegt een gebruiker op X, “dat allemaal zodat jij het kan stelen en als filter gebruiken voor je vakantiefoto’s.”

Ghibli-oprichter Miyazaki heeft in het verleden al eens zijn kritiek geuit over kunst gemaakt door AI. “Ik kan dit niet zien en interessant vinden. Wie dit maakt heeft geen idee wat pijn is. Ik wil nooit deze technologie gebruiken voor mijn werken”, zegt hij in een interview uit 2016 met FarOut Magazine, “Ik heb een sterk gevoel dat dit een belediging is voor het leven zelf”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen