Heeft dat Plus-abonnement nog wel zin nu ChatGPT-4o er is?

Apps Jeroen Kraak 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT-4o wordt gratis en krijgt meer emotie. Heeft het nog wel zin om geld uit te geven aan een abonnement

ChatGPT-4o is de nieuwste versie van de chatbot van OpenAI. Het voert daarbij een opvallende wijziging toe. Waar het vroeger emoties altijd weghield bij de chatbot, lijkt het nu een vast onderdeel te worden.

Maar hoe gaat de nieuwe versie van ChatGPT er precies uitzien? Wij nemen het met je door.

Dit is ChatGPT-4o

ChatGPT-4o is de opvolger van ChatGPT 4. Deze komt zowel beschikbaar voor betalende als gratis gebruikers van de chatbot. Je kan ‘m zowel gebruiken via het internet als Android- en iOS-app. Bovendien komt er ook een nieuwe desktop-app. De komende weken moet de nieuwe versie worden uitgerold.

ChatGPT begrijpt in de nieuwe versie nog meer de betekenis van afbeeldingen. Zo kan het grafieken veel beter aflezen en nog beter herkennen wat er op een foto staat en dit goed beschrijven. Doordat ChatGPT meer informatie over de gebruiker kan opslaan in de nieuwe versie, kan het betere antwoorden geven en een persoonlijke ervaring bieden.

ChatGPT-4o moet in staat zijn om nog sneller te reageren dan de vorige versie en dat gesprekken nog vloeiender verlopen. Dat doet het onder andere door middel van emotie.

ChatGPT krijgt emotie

Verwacht niet dat ChatGPT ineens gaat huilen als je ‘m een zielig verhaal vertelt of gaat lachen om een goede mop. Nee, het moet vooral zorgen voor snelle en natuurlijke stemgesprekken. Al is ChatGPT er niet vies van om af en toe zijn mening te geven.

Tijdens een live-demonstratie van OpenAI was al te zien hoe ChatGPT kan reageren tijdens verschillende soorten gesprekken. Zo zei een medewerker hoe goed ChatGPT zijn werk wel niet deed, waarop de chatbot zei: “Oh, stop ermee, je laat me blozen.”

Maar ChatGPT kan straks ook emoties herkennen door naar een foto te kijken. Zo vroeg een medewerker hoe hij er op een selfie uitzag toen de chatbot antwoordde: “Het lijkt erop dat je je behoorlijk gelukkig en opgewekt voelt. Het lijkt erop dat je in een goed humeur bent.”

Heeft het zin om voor ChatGPT te betalen?

Het is opvallend dat ChatGPT-4o ook beschikbaar komt voor mensen die de dienst gratis gebruiken. ChatGPT 4 was tot nu toe alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. De nieuwe versie krijgt veel van de betaalde functies zoals geheugen en surfen op het web. De vraag is dan ook of je nog voor ChatGPT wil betalen.

Toch zijn er nog wel verschillen. Zo krijg je als gratis gebruiker minder prompts dan betalende gebruikers, dus je zal beter moeten nadenken over wat je de chatbot precies vraagt. Als je aan je limiet zit, schakelt ChatGPT over naar een oudere versie. Daarnaast is ook het pratend model alleen beschikbaar voor abonnees.

Wel zullen de nieuwste functies als eerste naar betaalde gebruikers te komen. Zo moet in de komende weken al de Mac-app beschikbaar komen voor abonnees. Pas op een later moment is deze beschikbaar voor de gratis gebruikers.

Kansen en gevaren van ChatGPT-4o

ChatGPT is een versie 4o, dus nog slimmer en dat kan zorgen voor nog betere resultaten en voor een toename van populariteit van de dienst. Zo kan het helpen om je een positievere mindset te geven en je een voldaan gevoel te geven, omdat de chatbot inspeelt op je gevoelens.

Tegelijkertijd kan het juist gevaarlijker zijn. Zo presenteerde een team van Google DeepMind een paper waarin ethische risico’s stonden beschreven. Zo zouden mensen zelfs verslaafd aan een chatbot kunnen worden. Een chatbot zou door zijn antwoorden het idee kunnen geven dat gebruikers bepaalde acties moeten ondernemen die gevaarlijk of niet goed zijn.

Opletten voor iPhone-bezitters

Toch zijn deze ontwikkelingen niet alleen interessant voor ChatGPT-gebruikers. Ook mensen met een iPhone kunnen aandachtig kijken naar de ontwikkeling. Volgens sterke geruchten hebben Apple en OpenAI een overeenkomst gesloten om de techniek van OpenAI in te zetten op de iPhone.

Zo kan Siri een echte AI-assistent worden en moet het daarmee kunnen concurreren met Android. Bovendien zou Apple ook nog in gesprek zijn met Google om AI-functies van dat bedrijf toe te voegen aan de iPhone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen