Waarom je ChatGPT niet al je geheimen moet vertellen

Apps Jeroen Kraak 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

ChatGPT is een ideale tool om je een handje te helpen bij het schrijven van een brief of het maken van een schema. Toch moet je wel oppassen welke informatie je invoert, vertelt een professor Computer Science aan de universiteit van Oxford.

Michael Wooldridge werkt al jaren aan de Universiteit van Oxford. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning, twee onderwerpen die op dit moment erg hot zijn. Hij mocht dit jaar speciale kerstcolleges geven van de universiteit die ook terug te zien zijn op tv.

Hij is dus de ideale man om informatie te geven over AI zoals ChatGPT. Hij waarschuwt nu in The Daily Mail waarom je moet oppassen met je gegevens.

De gevaren van ChatGPT en AI

En daar heeft Wooldridge een goede reden voor. De informatie die je meegeeft aan ChatGPT wordt gebruikt om de AI te trainen zodat het beter wordt. Je informatie komt dus in het systeem terecht.

Volgens de professor moeten we er vooral rekening mee houden dat ChatGPT is ontworpen voor de mens. Het vertelt je wat je wil horen. Mensen zijn juist volgens hem ‘geprogrammeerd’ om naar bewustzijn te zoeken, zelfs in iets als AI.

ChatGPT OpenAI
(Afbeelding: ilgmyzin / Unsplash)

Om dus een persoonlijkheid te zoeken in AI zoals ChatGPT is hetzelfde als zoeken naar figuren in de wolken. Je lijkt in de lucht misschien gezichten te zien, maar in werkelijkheid is het niets meer dan een wolk.

Volgens de professor is het dan ook echt niet verstandig om persoonlijke informatie met AI te delen. Denk hierbij aan de relatie met je manager of je politieke voorkeuren. Deze kunnen dan ook weer in toekomstige versies van ChatGPT terechtkomen.

Zo gaat OpenAI met de data om

En dat is overigens niet het enige gevaar. Het kan zijn dat je ChatGPT-gegevens zomaar openbaar worden. Afgelopen maart kwamen de teksten van 1,2 miljoen gebruikers tevoorschijn na een bug. Iets wat moederbedrijf OpenAI daarna weer heeft opgelost.

Desondanks slaat ChatGPT toch je zoekopdrachten op. Dat doet het 30 dagen om ze vervolgens te verwijderen. Het bedrijf zegt ze alleen te gebruiken om te onderzoeken of er misbruik van de dienst wordt gemaakt.

Dat betekent overigens niet dat je ChatGPT helemaal niet kan gebruiken. Je kan ‘m nog steeds het ideale sportschema laten maken. Laat alleen je gevoelige gegevens daarbuiten.

Na ChatGPT en Google Bard komt er nu ook AI speelgoed voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen