Chatten met overleden dierbaren: geniaal of stiekem doodeng?
Weinig situaties in het leven wekken zoveel verdriet op als het overlijden van een persoon. Maar wat als je alsnog met diegene kan chatten? Is dat iets waar je dan voor openstaat of vind je zoiets doodeng? Dat zijn vragen waar we mee te maken krijgen, aangezien niet iedereen op eenzelfde manier met verlies en rouwen omgaat.
Chatten met zijn overleden vader is wat ondernemer James Vlahos doet. Dat doet Vlahos via de zogenaamde Dadbot die zijn zoon maakte, nadat bekend werd dat opa stadium vier kanker bleek te hebben. Maandenlang nam Vlahos verhalen op van zijn vader, die hij transformeerde in interactieve AI-ervaringen. De AI spreekt ook nog eens met de stem van z’n vader.
Chatten met overledenen
Omdat hij hier veel rust uithaalde, wilde hij er meer mee doen. Daarom richtte Vlahos HereAfter.ai op. Dierbare overledenen worden dan omgetoverd tot ‘Life Story Avatars’, die kunnen chatten on demand. Precies zoals de papa van Vlahos nu doet. Je komt met de avatar in contact via een slimme speaker, smartphone of desktopapp.
De avatar weet wie die voor zich heeft staan, dankzij technologie voor stemherkenning. Verhalen kunnen zo toegespitst worden op specifieke personen. HereAfter.ai is overigens niet de enige startup die de doden in leven houdt. Zo werken ze in Japan aan robots die er ook precies uitzien als een overleden persoon.
Actieve deelname aan het proces
Chatten met iemand die niet meer leeft, voelt al een beetje gek of misschien wel eng. Maar het kan ook geen pretje zijn om actief deel te nemen aan het opnameproces. In je laatste levensdagen moet je ook nog een app volkletsen met levensverhalen, bijvoorbeeld. Daar moet je maar net zin in hebben.
Je krijgt vragen met betrekking tot personen, momenten en situaties. Dat is nogal gevoelige informatie, dus daarom is het goed om te weten dat HereAfter.ai de gegevens niet doorverkoopt. Ook moet je rekening mee houden dat praten of chatten misschien nog een brug te ver is; maar de AI kan wel op je reageren en voor sommige mensen is dat op zware momenten wellicht net voldoende om de dag door te komen.