Op hol geslagen raket uit China stort mogelijk neer op New York
China heeft een groot probleem in de ruimte. Een van haar raketten is niet meer bestuurbaar en komt waarschijnlijk op de aarde terecht.
China wil een ruimtevaartgrootmacht worden. Vorige week schreven we nog over het ruimtestation dat het land aan het bouwen is om zelf experimenten in de ruimte uit te voeren. Ook heeft natuurlijk al een geavanceerde Marsmissie gelanceerd. Toch verloopt niet alles volgens het plan voor het land, meldt het Britse The Guardian.
Goed en slecht nieuws voor China
China lanceerde eind april de eerste module voor haar nieuwe ruimtestation. Tianhe moet het grootste deel zijn van het station waarin totaal drie mensen tegelijkertijd kunnen verblijven. In eerste instantie moet deze uit drie modules bestaan, maar is het later mogelijk dat uit te breiden naar zes. Gelukkig ging de lancering van de eerste goed, maar met de raket die het onderdeel naar de ruimte bracht gaat het een stuk minder.
De raket is inmiddels ongecontroleerd en onbestuurbaar. Nu het langzaam terug naar de aarde gaat zorgt het voor grote problemen voor China. Er is namelijk een kans dat deze op bewoond gebied terecht komt. In het ergste geval komt het midden terecht op een plaats waar veel mensen leven. De raket is inmiddels al 80 kilometer aan hoogte verloren en draait iedere 90 minuten rond de aarde.
De zee of toch New York?
Toch is de grootste kans nog steeds dat de raket in zee terecht zal komen, aangezien het water het grootste deel van het aardoppervlak bedekt. Volgens wetenschappers ligt de meest noordelijke grens waar de raket terecht kan komen op een lijn tussen New York, Madrid en Peking. Wij lijken dus in ieder geval veilig in tegenstelling tot China zelf. De zuidelijke grens ligt ergens bij Chili en Nieuw-Zeeland.
Het is ook niet zo vaak voorgekomen dat een raket op bewoond gebied is gecrasht. Het meest recente geval is overigens ook door een raket afkomstig uit China. Hierbij kwamen delen terecht op Ivoorkust. Grote metalen delen zorgden voor beschadigingen aan gebouwen. Nu is het nog afwachten waar de onbestuurbare raket terechtkomt. Wel kunnen de wetenschappers zes uur van te voren voorspellen waar die crasht. Wil je de raket volgen? Dat kan hier.