Moeite met concentreren? Deze handige hacks helpen je de dag door!
Je kent vast het gevoel dat je hebt als een deadline nadert en nog steeds niks hebt ingeleverd. Het is dan eigenlijk onmogelijk om je goed te concentreren. Gelukkig kun je dit een volgende keer voorkomen met hulp van een paar handige tools.
Rob Rosenthal, psycholoog aan de Universiteit van Colorado, leidt een therapiegroep voor volwassenen met concentratieproblemen. Vanuit zijn werk stelde hij talloze strategieën samen om tijdens een taak gefocust te blijven. In The Conversation, gaf hij inzicht in de vier tools met het beste resultaat.
Word een master in concentreren met dank aan deze tips
Gefocust blijven is soms knap lastig, maar niet onmogelijk. Deze vier richtlijnen zorgen voor meer overzicht en concentratie. Ze vergen wel wat oefening, maar zijn uiteindelijk zeker de moeite waard. Succes!
1. Plannen en prioriteiten stellen
Een overzichtelijke planning is een onmisbare tool om je goed te concentreren. Niet alleen weet je dan precies wat je moet doen, maar ook wanneer je het moet doen. Het is het handigst om al je taken te rangschikken binnen één overkoepelende planning. Bijvoorbeeld in een schriftelijke agenda of smartphone-app. Hierbij is het cruciaal om taken op te splitsen in delen en prioriteiten te stellen. Een nuttige aanpak is de Eisenhower-matrix. In dit diagram verdeelt je alle taken in vier categorieën:
Urgent en belangrijk: bijvoorbeeld dringende deadlines.
Urgent en onbelangrijk: dit zijn taken die iemand anders eventueel voor je kan doen.
Niet-urgent maar belangrijk: bijvoorbeeld projecten voor de lange termijn. Die kun je eventueel ook later inplannen.
Niet-urgent en onbelangrijk: taken die totaal niet belangrijk zijn.
Het ontwikkelen van een routine met een dagelijks schema, kan op lange termijn zorgen voor meer controle. Het wordt dan een stuk rustiger in je bovenkamer, waardoor je meer energie over hebt om je te concentreren.
2. Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Niets is zo afleidend als een knipperend lichtje op je smartphone. Heel belangrijk dus dat je om zo productief mogelijk te blijven, dit soort stoorzenders vermijd. Gebruik bijvoorbeeld webblockers voor social media tijdens het werken en zet je telefoon op vliegtuigstand. Stel ook signalen in, zoals een wekker, zodat je precies weet hoe lang je met een taak bezig bent. Raak je toch afgeleid geef er dan niet aan toe. Werk in plaats daarvan met intervallen. Concentreer je bijvoorbeeld 25 minuten op het werk en neem vervolgens een pauze van vijf minuten. Zo heb je ook iets om naar uit te kijken.
3. Vraag hulp aan anderen bij het concentreren
Soms zijn er van die dagen dat je echt niet vooruit te branden bent. Op dit soort momenten is hulp je enige uitkomst. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie of ze op je willen letten. Mocht het echt extreem zijn vraag dan om tips bij een psycholoog of online forum. Een andere effectieve strategie is body doubling. Dit betekent werken, fysiek of virtueel, naast iemand die je kent die ook aan het werk is. Hiermee help je elkaar om geconcentreerd te blijven.
Wil jij beter slapen? Probeer dit handige trucje met licht dan eens!
4. Slapen
Onregelmatig slapen is een van de grootste oorzaken van concentratieproblemen. Als je niet goed bent uitgerust, heb je immers geen energie om je lange tijd te concentreren. Vasthouden aan een slaapschema is de sleutel tot succes. Probeer elke dag op hetzelfde moment naar bed te gaan en op te staan. Hierbij is het belangrijk dat je tabak, cafeïne, grote maaltijden en alcohol een paar uur voor het slapengaan vermijd. Na verloop van tijd zal je een stuk uitgeruster aan je dag beginnen en heb je ook echt meer concentratie.