Consumentenbond waarschuwt voor dropshipping, maar hoe herken je het?

Apps Jeroen Kraak 27 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

De Consumentenbond luidt de noodklok over misstanden bij dropshipping, maar wat is het precies en hoe herken je het? Wij leggen het je uit.

Dropshipping is al jaren aan de gang en er zijn ook al jaren misstanden rondom zulke zaken. Voor de Consumentenbond is het nu genoeg, dus wil de organisatie men waarschuwen voor de gevaren van dropshipping.

Maar wat is dropshipping precies, hoe herken je het en is het legaal? Wij nemen het met je door.

Dit is dropshipping

Op social media heb je vast weleens advertenties voorbij zien komen om snel en makkelijk rijk te worden. Vaak gaat dit om trainingen om je eigen dropshipping te beginnen. Oftewel, het maken van een eigen webshop zonder eigen voorraad.

Als je een product bestelt bij een bedrijf dat aan dropshipping doet, zet die webwinkel je order meteen door. Zij verkopen dus vaak producten door van grote Chinese webwinkels als AliExpress, Temu en Shein, alleen pakken ze hier wel marge op. De producten zijn dus vaak duurder.

Bestelling pakketjes uit China Chinese webwinkels AliExpress duurder BTW
(Afbeelding: EPA / Sem van der Wal)

Gevaren van dropshipping

Op zich is daar niets mis mee en dat is natuurlijk ook de eigen verantwoordelijkheid van consumenten. Je kunt het gewoon handelsgeest noemen van de ondernemers. Waar het vaak misgaat, is de kwaliteit van producten en de klantenservice. Producten in Europa moeten aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voldoen, die niet in China gelden.

Daardoor kan het gebeuren dat producten die niet veilig zijn en dus ook niet aan de wet voldoen via dropshipping worden verkocht. Mocht er bijvoorbeeld brand ontstaan door een product dat niet veilig is, dan is de verkoper verantwoordelijk.

Goed, dat gebeurt niet zo vaak, maar waar het bij dropshipping echt vaak misgaat, is volgens de Consumentenbond de klantenservice. Omdat producten dus besteld worden in China, is er een lange levertijd die van tevoren vaak niet goed is gecommuniceerd, volgens de organisatie. Ook zijn de retourkosten vaak flink, wat een hoge drempel vormt om iets terug te sturen. Sommige dropshippingbedrijven accepteren zelfs helemaal geen retourzendingen.

Als een klant vervolgens bij een bedrijf dat aan dropshipping doet gaat klagen, krijgt hij of zij geen gehoor omdat er niet of nauwelijks wordt gereageerd op klachten. Al deze zaken zijn niet toegestaan volgens de Nederlandse wet, maar toch gaan dit soort bedrijven op deze manier te werk. De Consumentenbond heeft deze klachten doorgestuurd naar de ACM (Autoriteit Consument en Markt) en hoopt dat er actie ondernomen wordt.

Waarom je straks fors meer betaalt voor je Shein of Temu-pakketje
Temu. (Afbeelding: AFP/Stefani Reynolds)

De ACM kan hier zeker tegen optreden en is zelfs bevoegd om boetes tot 900.000 euro uit te delen. Toch lijkt dat in de praktijk weinig voor te komen, want bedrijven die aan dropshipping doen, kunnen nog steeds hun gang gaan.

Zo herken je dropshipping

Het is dus logisch dat je dropshipping zoveel mogelijk wilt vermijden als je online aan het winkelen bent. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het te herkennen.

Geen duidelijke informatiegegevens van een bedrijf

Heeft een webwinkel geen duidelijke gegevens op zijn website staan, zoals een telefoonnummer, adres en een KVK-nummer? Dan moeten de alarmbellen echt afgaan. Een goede webshop is goed bereikbaar en transparant. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je nergens terecht kan als je iets retour wilt sturen.

Check deze gegevens dus vooraf en zoek ook uit of deze daadwerkelijk kloppen. Is het KVK-nummer dat er staat bijvoorbeeld wel juist? Twijfel je over de echtheid, bel dan het telefoonnummer op de site en kijk of de desbetreffende webshop echt bereikbaar is.

Als er nergens op de site informatie staat over het retourbeleid en de kosten, heb je waarschijnlijk ook met dropshipping te maken. Een goede webwinkel legt de processen precies van tevoren uit en je weet ook meteen waar je aan toe bent.

Reviews

Als tweede is het goed om naar de reviews van een bedrijf te kijken. Doe dit niet op de site zelf, maar op onafhankelijke reviewsites. Vaak pronken bedrijven die aan dropshipping doen met valse reviews op hun eigen platform. Er kunnen natuurlijk ook neppe reviews buiten de site om zijn, maar als je verschillende platformen bekijkt, haal je ze eruit.

Vage productnamen en beschrijvingen

Wat vaak opvalt bij dropshipping is dat producten aparte namen en beschrijvingen hebben. Vaak worden deze overgenomen van de Chinese webwinkel waar de producten van doorverkocht worden.

Vertaalprogramma’s zijn de laatste jaren steeds beter geworden, maar vaak niet goed genoeg om echt vloeiende beschrijvingen te maken. Bij bedrijven die aan dropshipping doen is er vaak geen tijd om goede artikelinformatie vloeiend op te schrijven. Check het dus goed.

Consumentenbond wil lootboxes in heel Europa bannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen