Daglicht op de aarde: bijna iedereen ervaart het vandaag tegelijkertijd
Ieder jaar komen we hetzelfde verhaal tegen. Er komt een moment waarop bijna iedereen op aarde kan genieten van (een vorm van) daglicht. Maar wat is hier nu eigenlijk van waar? Het percentage van 99 procent, dat rondcirculeert, klopt niet helemaal. Maar een deel van het verhaal is in elk geval géén broodjeaapverhaal.
Iedereen weet dat wanneer de ene helft van de aarde zonlicht heeft, en dus dag ervaart, de andere helft in het donker zit. Hoewel dit verhaal klopt, is dit ook een te eenvoudige manier om de dans tussen onze planeet en de zon te omschrijven. Want er zijn momenten waarop bijna elke persoon tegelijkertijd kan genieten van zonlicht.
Iedereen op aarde ervaart daglicht?
Dit jaar vindt dat moment plaatst om 13:15 lokale tijd in Nederland. Op dat moment geniet 97 procent van de populatie van (een vorm van) zonlicht. Slechts drie procent vist achter het net, maar dan nog is dit een bijzonder moment. Ook al gaat dit waarschijnlijk volledig aan je voorbij door je vakantie of je werk.
Each 8th of July, at 11:15 UTC, 99% of the world's population is experiencing daylight. This day should have a name, and it should be a holiday. pic.twitter.com/4BcDS4MHKy
— The Decolonial Atlas (@decolonialatlas) July 7, 2021
Wat gebeurt er precies om kwart over één vanmiddag? Wanneer de zon boven de horizon uitkomt, is er sprake van daglicht. Daarvoor krijgen we te maken met drie fases van schemering: de burgerlijke, nautische en astronomische. De zon schijnt dan niet direct op het oppervlakte van de aarde, maar we zien haar licht wel.
Bijna iedereen ziet het licht
Om kwart over één is het dus zo dat 97 procent van de mensen op deze planeet iets van het licht van de zon meekrijgt. Behalve de mensen in Oceanië en eilanden in de Stille Oceaan krijgen daar niets van mee. We moeten hiervoor de betekenis van daglicht wel een beetje oprekken, maar dan is een deel van de bewering dus waar.
Onduidelijk is echter wanneer mensen op eilanden in de Stille Oceaan, zoals Hawaii, en Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland) het licht zien en de rest in het donker zit. Dit soort zaken zijn niet heel belangrijk voor ons dagelijks leven, maar kunnen we leuke gedachte-experimenten vormen.