De meest zeldzame (en duurste) LEGO-sets ter wereld

Gadgets Dennis Mons 20 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Simpel LEGO oogt als een leuk hebbeding, maar er zit veel meer achter. Dit zijn dé sets die je zomaar eens een fortuin op kunnen leveren.

Kleine plastic steentjes. Dat is wat het is; niet meer en niet minder. Maar je kan door het Deense speelgoed een behoorlijk inkomen verdienen als je weet waar op moet letten.

Investeren in plastic

Rondsnuffelen op een vlooienmarkt kan je een rijk man maken. Als een onnozelaar niet doorheeft dat een bepaalde game, of in dit geval LEGO-set zeldzaam is, kan je je slag slaan. We hebben echter het vermoeden dat eigenaren van onderstaande bouwsels dondersgoed weten wat ze aanbieden op bijvoorbeeld eBay of Catawiki.

#1 LEGO Ultimate Collector’s Series Millennium Falcon (10179)

Ik geef ruiterlijk toe: ik had deze set bijna gekocht. Het punt is dat ik LEGO wil bouwen. Haal het uit de doos en het is ineens veel minder geld waard. Daarnaast is dit een van de grootste sets ooit, en je moet maar net de ruimte hebben om dit gevaarte kwijt te kunnen. Waar laat ik dat ding naast mijn Imperial Star Destroyer en Super Star Destroyer? Maar ik wil de Falcon nog steeds hebben…

lego millennium falcon
‘I’ve got a bad feeling about this’ (Afbeelding: Flickr)

De originele set koste zo’n 450 euro, maar de prijs is door het dak geschoten. De eerste editie kan tot 5700 euro opbrengen. Niet slecht voor een roestbak uit Star Wars.

#2. LEGO Koningskasteel (6080)

Dit is puur jeugdsentiment. En als je in staat was om niet de doos open te trekken, kan je voor deze set tien keer meer vragen dan een gebouwd origineel (geschatte prijs is dan 2600 euro). Het kasteel stamt uit 1984 en was toentertijd ‘gigantisch’. In de jaren tachtig en negentig waren sets al groot met zeshonderd steentjes. Tegenwoordig zijn LEGO-builds van meer dan duizend stukjes de normaalste zaak van de wereld.

Lego kasteel
Jeugdsentiment ten top! (Afbeelding: LEGO)

3# Taj Mahal ~Eerste Editie~ (10189)

De Taj was een van de grootste sets ooit. Heb je de eerste editie in handen, dan kan je er zo’n vierduizend euro voor vragen. Het punt is echter wel dat het de eerste editie moet zijn. Daarnaast heeft LEGO een nieuwe editie uitgebracht waardoor de prijs van drie/vierduizend euro weer kelderde naar zo’n 450 euro. Het is, en blijft echter een architectonisch meesterwerk.

LEGO Taj Mahal
Een meesterwerk (Afbeelding: ArtStation)

#4 LEGO Ultimate Collector’s Series Imperial Star Destroyer (10030)

Ik heb het genoegen gehad om dit monster te bouwen. En je bent er echt niet in een dag mee klaar (tenzij je niet slaapt). De Imperial Star Destroyer bestaat uit meer dan drieduizend onderdelen en is bijna een meter lang. Heb je deze in doos, dan brengt hij zo’n tweeduizend euro op. Zelfs edities die niet behoren tot de Collectors Series weten nog altijd duizend euro op te brengen.

LEGO Star Wars
Een scherp oog weet iets te spotten dat niet klopt (niet doorvertellen 🤫)

#5 LEGO Airport Shuttle (6399)

Het oogt wellicht als een van de sufste sets in deze lijst, maar de monorailtrein was een knap staaltje tech (althans, voor kids in de jaren negentig). Het had een eigen rails en een treintje dat reed op batterijen. De set bestaat uit 730 onderdelen en kostte vroeger zo’n 140 euro. Tegenwoordig gaan ze op eBay en veilingsites voor zo’n 2500 euro.

LEGO Airport Shuttle
Simpelweg magisch (Afbeelding: LEGO)

#6 LEGO Milk Truck (1952)

Zo classic als deze set zijn ze weinig te vinden. De LEGO-melktruck kwam uit in 1989 en bedoeld om het Deense zuivelbedrijf MD Foods te promoten. Het bouwsel telt slecht 133 steentjes, maar is extreem zeldzaam. Als je hem kunt vinden kost je dat waarschijnlijk zo’n 1500 tot tweeduizend euro.

LEGO Milk Truck
Fantastisch old school-setje (Afbeelding: LEGO)

#7 LEGO Market Street (10190)

Dit kleine fabriekje is ontworpen door een LEGO-fan en ingediend bij het Deense bedrijf. Het maakt deel uit van de modulaire sets van LEGO, waar je een eigen stad mee bouwt. Volgens schatting kost dit schattige gebouwtje zo’n tweeduizend euro.

LEGO Market Street
Je begint met een klein fabriekje en voor je het weet staat je zolder vol (Afbeelding: LEGO)

#8 Minifigures Series 10: Mr. Gold (71001)

In tegenstelling tot de Gold Brick 4×2 die daadwerkelijk van goud was, is Mr. Gold dat niet. Desondanks is het een extreem zeldzaam poppetje. De minifig was te vinden in gesloten zakjes en er zijn er maar vijfduizend van gemaakt. Wist je deze in 2013 te kopen, koste het je zo’n drie euro. Inmiddels moet je ruim zeventienhonderd euro ophoesten voor dit olijke mannetje.

LEGO Mr Gold
Niet echt goud, wél zeldzaam (Afbeelding: YouTube)

#9 LEGO Maersk Containerschip en -truck (1650, 1651)

Dit is een duo dat goed geld oplevert. LEGO heeft namelijk al enige tijd een hechte band met het transportbedrijf Maersk. Het schip is zo’n 1700 euro waard en de truck zo’n tweeduizend. Weet je die laatste in doos te vinden, mag je vragen voor zo’n 3600 euro.

lego maersk
En het dreef zelfs! (Afbeelding: LEGO)

#10 LEGO NesQuick Bunny (4051)

Ah ja, het NesQuick-konijn, wie is er niet mee opgegroeid? (Wij zijn oud.) Dit bruine konijn was de mascotte voor onder andere chocoladepoeder. Je kreeg dit geinige minifigje bij een pak melk in Europa. Mocht je deze vinden in een zakje levert het ruim honderd euro op. Niet slecht voor één klein LEGO-poppetje.

LEGO NesQuick
We hebben nu zin in chocomelk (Afbeelding: LEGO)

Hebben jullie ook goud in handen? Laat het ons weten in de comments.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen