De redenen dat de één veel beter tegen drank kan dan de ander

Pop-Culture Daniel Koster 6 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

De één kan beter tegen drank dan de ander. Dat is vast een feit dat je zelf aan de levende lijve hebt ondervonden. Zo ken je vast wel wat iemand die je altijd onder de tafel drinkt, terwijl je er ook een paar kunt aanwijzen die naar drie bieren volledig de weg kwijt is. Maar wat zijn nou de redenen dat de één meer kan drinken dan de ander?

Eelt op je lever?

Mensen die vaker en meer drinken dan andere kunnen beter tegen drank. Wij hadden dit gevoel zelf ook al, maar tot nu toe wisten we niet zeker of dat zo was. Regelmatige en zware drinkers maken namelijk een enzym aan dat alcohol afbreekt. Doordat zij meer van dit enzym produceren kunnen ze hetzelfde drinken als mensen die op een minder regelmatige basis drinken en daar minder snel beschonken van worden.

Geslacht speelt een rol

Met uitzonderingen daar gelaten kunnen vrouwen over het algemeen minder goed tegen drank dan mannen. De reden hiervoor is dat zij vaak kleiner zijn en een hoger vetpercentage kennen. Doordat ze kleiner zijn heeft hetzelfde glas alcohol meer invloed op het lichaam. Een hoger vetpercentage speelt een rol aangezien alcohol niet goed door vet wordt opgevangen. Hierdoor komt het sneller in je bloed terecht en dit brengt een zwaarder effect teweeg.

Ook je afkomst is van belang

Mensen die een bepaalde etniciteit hebben kunnen minder goed tegen drank. Dit is het geval bij Aziaten. Zij kunnen vooral slecht tegen drank omdat ze bepaalde genen hebben die een bepaalde stof die alcohol kent langzamer doet afbreken. Langzamer dan wij Nederlanders dat over het algemeen doen bijvoorbeeld. Hierdoor raken ze sneller beschonken en hebben ze ook nog eens ergere katers. En wij maar denken dat wij het zwaar hebben!

Ben je groter of dikker?

Wanneer je groter en/of dikker bent kun je meer drinken. Dit komt doordat je meer bloed in je lichaam hebt waardoor de het alcoholpercentage in je bloed lager is dan bij mensen die kleiner en dunner zijn. Ook heb je wanneer je groter bent vaak een grotere lever. Dit betekent dat er meer alcohol wordt afgebroken dat niet in je bloed terecht komt.

Grijze haren?

Hoe ouder je bent, hoe minder goed je tegen alcohol kunt. We hebben allemaal gemerkt dat de dagen na het drinken van alcohol steeds zwaarder worden. Dat komt ten eerste doordat je lichaam minder water bevat dan het lichaam van jongere mensen. Hierdoor is het alcoholpercentage in je lichaam weer hoger. Daarnaast kunnen je cellen steeds slechter tegen de effecten van alcohol. Vandaar dat je je de dag na het drinken van alcohol zo vreselijk voelt, terwijl je vroeger (bijna) lachend opstond.

Vermoeidheid, stress, ziekte en depressie zijn allemaal van invloed

Uit dit artikel blijkt dat vermoeidheid, stress, ziekte en depressie allemaal van invloed zijn op hoe snel je dronken wordt. Je wordt er namelijk sneller dronken van. Dat kan bijvoorbeeld ook door bepaalde medicatie komen. De medicatie wordt door je lever afgebroken waardoor er meer alcohol in je lichaam blijft zitten bijvoorbeeld!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen