Waarom een speciaalbiertje je sneller dronken maakt
Speciaalbiertjes zijn de afgelopen tijd steeds meer in trek. Prima natuurlijk, behalve dat je ietwat sneller dronken wordt van het drinken van een speciaalbiertje. Zo kun je na een paar pilsjes nog wel redelijk voor de dag komen, maar ben je na een paar speciaalbiertjes (soms) al op te vegen. Wij leggen je uit waarom.
Sneller dronken van speciaalbier
Het zit ‘m allemaal in de percentages. Zoals je wellicht weet kan ons lichaam bepaalde hoeveelheden alcohol per uur verwerken. Het is zo’n beetje de standaard dat je niet achter het stuur kruipt als je meer dan twee biertjes op hebt. Wat mensen echter nog wel eens willen vergeten is dat niet elk biertje hetzelfde percentage aan alcohol kent. En als mensen dit wel doorhebben denken ze vaak dat dat verschil in percentages niet zo groot is. Een normaal biertje kent zo’n vijf procent aan alcohol. De meeste mensen denken dat een speciaalbiertje van zes procent dan ook niet zoveel meer alcoholinname betekent. Toch zorgt dat ene procentje voor een wezenlijk verschil. Dit verschil komt namelijk neer op twintig procent meer alcohol inname!
Logische verklaring
Dat je twintig procent meer alcohol binnenkrijgt is logisch. Zes procent is namelijk niet één procent meer dan vijf procent. In werkelijkheid is deze één procent een toename van twintig procent in vergelijking met het alcoholpercentage van een biertje van vijf procent. Maar wat betekent dit nou? Je lichaam doet er gemiddeld negentig minuten over om één standaardglas alcohol af te breken. Dit komt neer op een normaal pilsje van de tap. Aangezien een speciaalbiertje twintig procent meer alcohol kent betekent dit dat je lichaam 108 minuten doet over het afbreken van dit glas alcohol. Of bij een biertje van acht procent dat je lichaam 144 minuten doet over het afbreken van de alcohol. En dit is dan slechts de tijd dat het duurt om één biertje af te breken, terwijl je er vaak meerdere per uur drinkt. Dit is dan ook de reden dat je voor je gevoel niet zoveel speciaalbiertjes hebt gedronken, maar bij het opstaan toch moet concluderen dat je wat meer beschonken bent dan je dacht!
Opletten
Dus heb jij je ooit afgevraagd waarom je tien biertjes wel naar binnen kunt werken, maar dit niet moet proberen bij tien speciaalbiertjes, dan weet je nu waarom. In ons voorbeeld noemde we speciaalbiertjes die zes- en acht procent alcohol bevatten. Er zijn echter speciaalbiertjes die oplopen tot de tien procent en zelfs meer dan dat. Je ben nu gewaarschuwd over dat de toename in percentages veel meer betekent voor je lichaam dan je op de eerste blik zou denken. Opletten geblazen dus!