Deathloop: dé PlayStation 5 game van het jaar?
Een tijdje ging ik al aan de slag met een vroege versie van Deathloop. De game van Arkane Studios, de ontwikkelaar van Dishonored, wist toen indruk te maken. Ik had toen echter nog maar het begin gespeeld. Inmiddels heb ik er heel wat uren in gestopt. Het goede gevoel dat ik toen had is behouden. En eigenlijk alleen maar versterkt.
Deathloop is een game die je eigenlijk moet spelen om te begrijpen. Van tevoren had ik er veel over gelezen en presentaties bij gewoond. Maar de game daadwerkelijk spelen is een ander verhaal. Het is een game die je zou kunnen beschrijven als een roguelike game, waarbij je voortgang (voor een deel) gereset wordt wanneer je doodgaat. Maar tegelijkertijd is het een heerlijke avonturengame, waarbij je los kunt gaan met krachten en wapens. Het doel is het om als Colt uit de oneindige loop te komen. Daarvoor moet je in één dag een lading aan sterke vijanden afmaken. En dat is een behoorlijke opgave. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen tijdens het spelen.
Deathloop Review
Stap voor stap ga je door het avontuur
Je begint in Deathloop met Colt die wakker wordt op het strand. Hij heeft geen idee wat er gaande is. Het wordt nog vreemder wanneer er in zijn gezichtsveld woorden verschijnen die min of meer vertellen wat hij moet doen. Braaf volg je het op, maar blijf je met vraagtekens zitten. Je snapt niet echt wat er mis is en wanneer je ene Julianna tegenkomt. Het is duidelijk dat de twee een geschiedenis hebben en dat er iets speelt, maar hoe het precies zit, dat leer je later. De eerste kennismaking is gelijk een pittige, want Julianna maakt je af. En dan word je weer wakker op het strand.
Je hebt echter tijdens deze eerste run in Deathloop wel iets geleerd. Een code om een deur te openen. En daarmee speel je nieuwe mogelijkheden vrij. En dat is wat je telkens doet. Je hebt runs in de game. Soms gaat het goed en scoor je nieuwe vaardigheden die je vervolgens kan behouden. Terwijl je die keer daarop redelijk snel het loodje legt, maar wel nuttige informatie weet te scoren die je bij de run daarop weer gebruikt. En zo kom je telkens verder.
Behouden van wapens en krachten
Tijdens je avontuur kun je verschillende wapens en krachten verzamelen om sterker te worden. Met name de krachten, de zogenaamde Slabs, zijn daarbij een must. Deze scoor je wanneer je een zogenaamde Visionary omlegt. Daar zijn er acht van die je allemaal moet afmaken om de loop te doorbreken. Maar dan ben je wel een stuk verder in de game. Aan het begin ben je al heel snel blij dat je leert hoe je met Residium om moet gaat. Het is een goedje dat geldt als geld. Je kunt het absorberen uit verschillende voorwerpen, maar je krijgt het ook wanneer je dus zo’n Visionary verslaat. Vervolgens kun je in het menu de Residium gebruiken om een wapen, een kracht of een perk te ‘infusen’. Daarmee behoud je het voorwerpen na je run. En dat is dus enorm belangrijk om verder te komen in de game. Het gevoel van het scoren en vervolgens behouden van een kracht is zeer fijn. Ik vond een game als Returnal tof, maar bij die game mistte ik het gevoel van voortgang. Je begon elke keer iets te veel opnieuw. Dat is bij Deathloop niet het geval. Je hebt telkens het idee dat je verder komt.
Spelen met krachten is leuk
En als je de eerste krachten vrij hebt gespeeld, dan begint het echte feest echt. En dan zie je dat Deathloop is gemaakt door dezelfde ontwikkelaar als Dishonored. Je hebt heel wat krachten in de game die je van die klassieker kent. Denk daarbij aan de mogelijkheid om vijanden aan elkaar te linken. Wanneer je dat gedaan hebt en dan één vijand killt, dan zijn alle gelinkte vijanden ook eraan. En met andere krachten kun je bijvoorbeeld tijdelijk onzichtbaar worden of warpen naar een nieuwe plek. Je verzamelt ze door de Visionary’s te verslaan. Als dat gelukt is, dan kun je daarna nog een keer die Visionary verslaan. Door dat te doen, kun je je bestaande kracht nog een keer boosten, waardoor het geheel nog krachtiger wordt.
Zoveel elementen
Hierboven heb ik al heel wat verschillende dingen van Deathloop besproken. Maar het is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn zoveel dingen om in de game mee rekening te houden. Zo zijn er camera’s die je kan hacken om niet op te vallen, turrets die je overneemt om vervolgens in te zetten tegen de vijanden, mijnen die je onschadelijk moet maken, puzzels om op te lossen en heel veel informatie die je onderweg verzamelt. Het is belangrijk om echt goed op te letten en op zoek te gaan naar info, omdat je op die manier weer nieuwe dingen vrijspeelt, waarmee je uiteindelijk weer alternatieven wegen vindt om een Visionary af te maken.
Uitstekende presentatie
Tot slot wil ik nog benadrukken dat Deathloop zich op een geweldige manier presenteert. Het is een visueel spektakel, met prachtige omgevingen waar van alles is te ontdekken. Daarnaast zijn de gesprekken tussen Colt en Julianna van een zeer hoog niveau en wil je telkens weten welke stappen je kunt zetten om verder te komen. En dan heb je tot slot nog de soundtrack die echt heel erg goed is. Elke keer dat je in een shootout terecht komt en de soundtrack begint met spelen, dan is dat echt een feest.
Op die manier is Deathloop naast een unieke game, ook een hele goede titel om te spelen. Alleen of tegen een vriend of vriendin die dan als Julianna jou probeert te saboteren. De game is beschikbaar op de pc en de PlayStation 5. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.
PlayStation Showcase 2021: dit waren de allergrootste aankondigingen