Waarom je Johan Derksen of Geert Wilders in 2024 niet meer kan vertrouwen
2024 wordt wellicht het jaar waarin je Johan Derksen en Geert Wilders niet zomaar meer kunt vertrouwen. Het heeft alles te maken met deepfakes en het feit dat ze steeds meer terrein winnen.
Goed, of je het nu eens bent met Johan Derksen of Geert Wilders of niet, je weet als je al hun video’s bekijkt, dat de uitspraken daarin van hen afkomstig zijn. Dat zou wel eens kunnen veranderen in 2024.
En dat komt omdat er steeds meer deepfakes opduiken. In Nederland is die trend nog niet echt gaande, maar in het Verenigd Koninkrijk begint het echt een plaag te worden. Daar worden video’s van premier Rishi Sunak getoond, terwijl hij deze nooit heeft gemaakt.
Oppassen voor deepfakes
Deepfakes zijn video’s die worden gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, of zoals je het misschien beter kent: AI. Hierbij worden bijvoorbeeld gezichten of stemmen van mensen digitaal vervangen door anderen.
Je ziet bijvoorbeeld een video van Geert Wilders of Johan Derksen. Iemand heeft AI de opdracht gegeven om die personen een bepaalde tekst te laten uitspreken. De kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de stem van de desbetreffende persoon wordt gebruikt en dat de mond precies wordt aangepast, zodat het echt lijkt alsof diegene dat zegt.
We hoeven je niet uit te leggen hoe gevaarlijk het kan zijn. Hierdoor kan er heel makkelijk nepnieuws ontstaan. Toch lijken tot nu toe vooral internetcriminelen gebruik te maken van de techniek. Zij hopen dat je vanwege bekende mensen zoals Johan Derksen en Geert Wilders bepaalde frauduleuze websites bezoekt om zogenaamd in bitcoins te investeren.
Internetcriminelen in Nederland doen dat nu nog vooral met foto’s. Je ziet bijvoorbeeld een John de Mol of Sander Schimmelpenninck die zogenaamd vertellen hoe je snel rijk kunt worden. In werkelijkheid gebruiken oplichters hun foto.
Een nieuwe trend voor 2024?
In het Verenigd Koninkrijk gaat dat nu een stapje verder. In plaats van foto’s worden er deepfake video’s gebruikt waardoor het allemaal nog geloofwaardiger wordt. Het voornaamste slachtoffer daarvan is premier Rishi Sunak, waarvan nu deepfakes verschijnen in advertenties op Facebook.
In de deepfake prijst Sunak een nieuwe investeringsapp aan die zogenaamd verzonnen is door Elon Musk. Daarna linkt de advertentie naar een frauduleuze website die precies lijkt op die van de BBC. iets wat dus ook zomaar in Nederland met Geert Wilders en Johan Derksen kan gebeuren.
Communicatiebureau Fenimore Harper (via The Guardian) heeft onderzoek gedaan naar de advertenties. In totaal werden er 143 gevonden waarin deepfakes van Sunak zaten en werden ze in totaal 400.000 keer vertoond. De geldstromen lijken te leiden naar bankrekeningen in de Verenigde Staten, Turkije, Maleisië en de Filipijnen.
Binnenkort Geert Wilders en Johan Derksen aan de beurt?
Dit gebeurt nu dus in het Verenigd Koninkrijk en het zal dus ook niet verrassend zijn als internetcriminelen ditzelfde trucje in Nederland gaan proberen. Je zou dan zomaar eens een neppe versie van Geert Wilders of Johan Derksen kunnen zien.
Toch zijn deepfakes niet helemaal nieuw voor ons land. Zo was er een 18+-video waarin het hoofd van Welmoed Sijtsma was ingeplakt. De presentatrice heeft er een docuserie over gemaakt waarin ze op zoek ging naar de dader.
Geloof het dus niet zomaar als je Geert Wilders, Johan Derksen of een andere BN’er in een video op het internet iets raars hoort zeggen. Controleer altijd de bron.
YouTube is adblockers zat en straft gebruikers op slinkse wijze