Geen stress tijdens Dierendag: je hond kan het ruiken!

Wetenschap Dennis Mons 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

In een recent onderzoek hebben vier honden een zeer bijzonder feit bewezen. Honden zijn namelijk in staat om te ruiken wanneer een persoon stress heeft. En dat verklaart waarschijnlijk ook waarom je knuffels krijgt, exact op het moment dat je het nodig hebt (hopen we). Er is dus reden genoeg om je hond vandaag op Dierendag extra knuffels te geven en te verwennen.

Honden zijn simpelweg miraculeuze wezens. Aan de ene kant zijn ze te dom om door te hebben wanneer je de bal wel of niét gooit, maar aan de andere kant hebben ze talloze bijzonder indrukwekkende eigenschappen. Daarnaast zijn ze ook nog eens je beste vriend én weten ze wanneer je stress hebt. Reden genoeg om een klein vermogen voor je buddy neer te tellen op Dierendag.

Honden vinden je stress in een natte neuzen-show

Het meest indrukwekkende is (zoals velen weten) de neus (officieel de snuit, en da’s een veel schattiger benaming) van een hond. Het is een, zeker bij gespecialiseerde rassen, extreem gevoelig orgaan. Mensen hebben 12 miljoen receptoren, en bij honden is dat 50 keer zoveel. Zo weten ze drugs en explosieven op te sporen en vinden ze bedolven mensen na een ramp.

hond dierendag stress
“Is dat crystal meth of een koekje, baas?” (Afbeelding: Unsplash/Andrew Spencer)

Het gaat zelfs nog een stap verder: hoewel het nog niet onomstotelijk bewezen is, wijst onderzoek op het feit dat honden zelfs kanker kunnen ruiken. Tumoren geven namelijk vluchtige organische stoffen af die door mensen worden uitgestoten via urine, zweet en adem.

Honden hebben bijvoorbeeld drie keer eerder blaaskanker ontdekt dan ‘door mazzel’ en ontdekten ze in onderzoeken longkanker via de adem van een patiënt.

Stresszweet na wiskunde

Hoewel het bovenstaande nog wel meer onderzoek vereist, heeft een recent onderzoek door wetenschappers van de Queen’s University in Belfast nu wel vastgesteld dat onze pluizige, beste vrienden onze stress bespeuren via onze zweet en adem.

Het zweet en andere monsters van vrijwilligers werden hiervoor aan de honden blootgesteld na een uitvoerige wiskundetest. De beestjes (Winnie, Soot, Fingal en Theo (ere wie ere toekomt)) wisten tot 90% procent zekerheid aan te wijzen wanneer een monster voor of na de test was afgenomen.

Bij de start werden in eerste instantie twintig honden ingezet en werd er gekeken welke honden konden ruiken welke sample kwam van gestresste mensen. Daar vielen er uiteindelijk 16 van af, omdat ze zich niet konden concentreren of gewoonweg verveeld waren.

wiskunde hong dierendag
Ook honden trekken dit natuurlijk slecht (Afbeelding: Giphy)

Stressloze Dierendag dankzij je viervoeter

Het is bijzonder dat honden hiertoe in staat zijn. Toch hebben de wetenschappers een kanttekening. Het opmerken van stress bij baasjes komt ook door andere factoren: “In een normale situatie pikken honden ook andere aanwijzingen op die duiden op stress”, zegt dierenpsycholoog Clara Wilson, die de bevindingen van het onderzoek op papier zette. Hiermee doelt ze bijvoorbeeld op lichaamshouding en de algehele teneur van een stress-situatie.

Of honden dus daadwerkelijk ook enige empathie hebben voor mensen valt vooralsnog moeilijk te bewijzen. “Omdat de honden werden beloond wanneer ze de juiste keuzes maakten, waren ze enthousiast. Zelf waren ze dus totaal niet gestresst, maar juist super blij.”

Hoe dan ook: wees vandaag op Dierendag extra lief voor je honden en vooral katten (niet te vertrouwen, die beesten). En mocht je alsnog stress ervaren, dan hebben hier 5 tips voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen