Vondst zeldzame dinosaurus lijkt groot geheim Antarctica te onthullen

Wetenschap Dennis Mons 19 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Een groep wetenschappers heeft onlangs een zeer zeldzame schedel van een titanosaurus gevonden, in enorm goede staat. Deze dinosaurus is een van de grootste landdieren ooit. Na een uitvoerige studie van de vondst sterkt het de wetenschappers in de bijzondere theorie dat Antarctica warm was.

Deze week verscheen de studie in Royal Society Open Science. Hierin wordt de vondst van de 19,6 inch (50 centimeter)-schedel gedetailleerd beschreven. Het gaat om de Diamantinasaurus matildae, een soort dat behoort tot de Sauropoda-familie (check ook onze podcast hieronder over het onderwerp).

De dinosaurus die Antarctica overstak?

Deze dinosauriërs waren de grootste landdieren ter wereld en ook de bekendere Brontosaurus en Brachiosaurus (die in Jurassic Park) behoorden er toe. De grootsten konden 30 tot wel 35 meter lang worden. De Diamantinasaurus zou zo’n 15 ton hebben gewogen. Het gevonden dier wordt overigens nu liefdevol ‘Ann’ genoemd.

Niet alleen zijn vondsten van dit wezen bijzonder zeldzaam, het is ook de eerste schedel van de dinosauriër die vrijwel intact is. Dit helpt wetenschappers meer te weten te komen over het voedingsgedrag, de relatie tot andere sauropode dinosaurussen en de fysieke anatomie van het dier.

Volgens het team is Ann niet alleen de eerste sauropode dinosaurus die in Australië is gevonden waarvan het grootste deel van de schedel bewaard is gebleven, het is ook het eerste Diamantinasaurus-exemplaar waarvan een achterpoot bewaard is gebleven.

dinosaurus, Diamantinasaurus
De Diamantinasaurus. (Afbeelding: Wikipedia)

Vol bomen en wellicht tropisch?

“Bij het analyseren van de overblijfselen vonden we overeenkomsten tussen de schedel van ‘Ann’ en de schedel van een titanosaurus genaamd Sarmientosaurus musacchioi”, stelt paleontoloog Stephen Poropat van Curtin University. “Die soort leefde op ongeveer hetzelfde moment in Zuid-Amerika als Diamantinasaurus in Queensland.”

Volgens Poropat ondersteunen deze bevindingen eerdere theorieën die suggereren dat sauropoda Antarctica als doorgangsroute tussen Australië en Zuid-Amerika gebruikten tijdens de Midden-Krijtperiode (tussen 100 en 95 miljoen jaar geleden).

“Warmere omstandigheden zo ver naar het zuiden zouden gunstig voor hen kunnen zijn geweest. Het tijdvenster was een van de warmste in de recente geologische geschiedenis van de aarde. Dat betekent dat Antarctica, dat min of meer op dezelfde plek lag als nu, geen ijs had”, aldus Poropat.

“Op dezelfde manier was Australië, dat veel zuidelijker lag dan vandaag, warmer met minder seizoensvariatie. In dat klimaat was Antarctica dus bebost en wellicht zelfs tropisch. Het kon dus een aantrekkelijke habitat of doorgangsroute zijn voor rondtrekkende sauropoda.”

Dit soort informatie is fantastisch en zorgt ervoor dat we meer te weten komen over sauropoda. Op deze manier kunnen we wellicht verklaren waarom deze soort reusachtige dinosauriërs zo succesvol waren tot aan de massa-extinctie.

https://www.want.nl/apple-tv-plus-prehistoric-planet/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen