Schrik niet: dit is waarom je vandaag een NL-Alert krijgt

Tech Joost ter Bogt 2 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

Om 12.00 uur komt er met veel lawaai een NL-Alert binnen op je telefoon. Dit is wat je moet weten over dat testbericht.

Het NL-Alert wordt gebruikt bij rampen en calamiteiten in ons land. Gebeurt er een ramp, dan is het de bedoeling dat je op dat moment een bericht krijgt waar in staat wat er is gebeurd en wat je moet doen. De berichtendienst is eigenlijk een uitgebreide versie van het luchtalarm dat we kennen, maar dan met informatie.

Ieder half jaar wordt het NL-Alert-systeem getest. Dat gebeurt in juni en december, precies om 12.00 uur. Vandaag valt de test samen met de test die gedaan werd voor het luchtalarm. Vandaar dat er zoveel kabaal te horen is.

NL-Alert meerdere keren gekregen of juist helemaal niet

Het kan zijn dat je meerdere keren het testbericht ontvangt. Of het kan gebeuren dat al je collega’s een bericht binnenkrijgen, en jij niet. Is dat laatste het geval, dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geen bereik hebt, of de vliegtuigstand staat ingeschakeld. Of je telefoon is verbonden met een Duits of Belgisch netwerk. Daarnaast kan het zo zijn dat je verbonden bent met het 2G- of 3G-netwerk, waardoor je ook geen bericht krijgt.

Krijg je meerdere berichten, dan kan dat ook meerdere oorzaken hebben. Zo kan je telefoon denken dat je het bericht niet gelezen hebt, waardoor je het nogmaals ontvangt. Daarnaast hebben sommige Android-toestellen een herhaalfunctie, waardoor het alarm twee keer kan klinken. Daarnaast wordt het bericht via twee kanalen verzonden: een voor oude telefoons, en een voor nieuwere toestellen. Ben je verbonden met beide, dan kan het zijn dat je ook twee keer een bericht krijgt.

Iedereen in Nederland kreeg om 12.00 uur een NL-Alert-testbericht.
Zo ziet een NL-Alert eruit. (Afbeelding: VRPress)

Afgrijselijke geluid heeft een reden

Het afgrijselijke geluid van het binnengekomen NL-Alert heeft ook een reden. Het geluid moet je alarmeren, zodat je in actie komt en weet wat er speelt. “Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan bij een reguliere SMS, WhatsApp of e-mailbericht”, zo verklaart de organisatie die het bericht verstuurt.

iPhone-gebruiker raakt flink geldbedrag kwijt door obscure crypto-app in de App Store

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen