Is een naakte Drake het antwoord dat Elon Musk en X nodig hadden?

Apps Mark Hofman 8 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

X, het platform dat vroeger bekend stond als Twitter, verkeert al langer in zwaar weer. Een gelekte foto van een poedelnaakte Drake brengt daar, in ieder geval even, verandering in. Is dit het antwoord dat Elon Musk nodig had?

Voor de tweede keer in twee weken is het raak op X. Een gelekte video van een naakte Drake weet het platform te veroveren en het team achter het platform krijgt het niet voor elkaar deze weg te houden bij het grote publiek. Of is dit juist iets goeds voor het voormalige Twitter?

Sinds lange tijd staat X weer hoog in de app-lijsten van de Apple App Store. In Nederland goed voor een derde positie, in de Verenigde Staten staat de app stipt op 1. Maar dit kan toch niet het antwoord zijn waar het platform en Elon Musk naar zochten. Toch?

Naakte Drake hét antwoord voor X?

X was afgelopen woensdag in de ban van Drake en de veelbesproken gelekte video waarin de rapper naakt te zien is. Het bedrijf achter het platform geeft aan dit soort praktijken bijzonder hard af te straffen, de praktijk zelf laat miljoenen views en een gelukkige Elon Musk zien.

De CEO slingerde er een tweet uit waarin hij trots liet zien dat zijn platform, dat hij sinds 2022 in handen heeft, de nummer 1 positie in de Apple App Store wist te bemachtigen. Gezien de virale video van Drake die nu rondgaat, niet echt een heel onbegrijpelijk resultaat.

Zeker niet nu X voor de tweede keer in twee weken tijd een dergelijk schandaal meemaakt. Het platform was eind vorige maand al dé plek voor talloze naaktfoto’s van Taylor Swift. Enige verschil tussen de twee gebeurtenissen is dat die foto’s gegenereerd werden door een AI.

Elon Musk de reden

Het is niet verrassend dat X tegen dergelijke problemen aanloopt. In het geval van Taylor Swift kreeg het team achter het platform het niet voor elkaar om het delen van de foto’s te stoppen, dus werd de naam van de artiest in zijn geheel gewoon geblokkeerd.

En ook in het geval van Drake heeft X moeite. Joe Benarroch, een woordvoerder van het bedrijf, geeft aan een zero-tolerance beleid te voeren. Een kleine zoekopdracht op X en je treft genoeg video’s van, ten minste, een dag oud aan. Met miljoenen views.

Het is allemaal het resultaat van het feit dat Elon Musk in 2022, toen hij Twitter overnam en het omtoverde tot X, mensen ontsloeg die verantwoordelijk waren voor de content-controle. Sindsdien vliegen de nare beelden door je tijdlijn, wat voor velen een bijzonder onprettige ervaring kan zijn.

Elon Musk, Tesla
Dat is pech, je baan weg! (Afbeelding: Carina Johansen)

X: de cijfers na Elon Musk

Toen Elon Musk het stokje overnam in 2022 en de eigenaar werd van Twitter, waren er veel positieve geluiden. Vanuit het bedrijf zelf dan, met name vanuit de directie. De cijfers waren nog nooit zo hoog en het platform groeide beter dan ooit tevoren.

Een jaar later was daar weinig van over. In november 2022 liet Musk weten dagelijks 2 miljoen nieuwe gebruikers te verwelkomen. Een jaar later waren dat er nog maar 1.5 miljoen. Destijds zei hij ook dat al die gebruikers goed waren voor 8 miljard actieve minuten per dag, waar er eind vorig jaar nog maar 7.8 miljard van over waren.

The Wall Street Journal zag, met behulp van Sensor Tower, dat X het enige grote social media-platform ter wereld is waar dagelijkse actieve mobiele gebruikers minder worden. Tussen november 2022 en oktober 2023 daalde die cijfers met 16%.

Oh, en de 260 miljoen dagelijkse actieve gebruikers per maand? Ja, daar waren er eind vorig jaar ook nog maar 254 miljoen van over.

Dat klinkt misschien niet zo heel erg veel verlies. Misschien dat het beter helpt om dit uit te leggen in de taal die we allemaal spreken: keiharde knaken.

Elon Musk kocht Twitter in 2022 over voor een bedrag van 44 miljard dollar. Een jaar later, in oktober 2023, liet de CEO weten dat het bedrijf dat hij toen overnam slechts 19 miljard dollar waard zou zijn. Een verlies van 55 procent, dus. Ouch.

En toch…

Sinds Elon Musk de touwtjes in de handen heeft bij Twitter is het er een zooitje. Maar om heel eerlijk te zijn ligt een comeback, ondanks de grote leegloop, in de lijn der verwachting. Anderhalf jaar Musk betekent ook anderhalf jaar zoeken naar een alternatief. En waar is die?

Hoewel Threads een poging doet, is het platform qua algoritme en content-controle ook niet iets om over naar huis te schrijven. Waar het leuk begon, zie ik de ongeneselijke ziektes over het beeldscherm vliegen, door mensen die ik nog nooit van mijn leven gezien heb. En dat is eigenlijk nog het minste gezeik wat ik tegenkom.

https://www.tiktok.com/@wantnl/video/7332893087355718945

Ik mis, waarschijnlijk net als velen, een platform waar ik gesteund kan worden in het gevoel dat de scheidsrechter bij Feyenoord-AZ het bij het verkeerde eind heeft. Ik mis de berichten van zure Hamilton-fans die de dominantie van Verstappen niet trekken. Soms, heel soms, mis ik Twitter.

Maar zodra de filmpjes van uitgestoken ogen, naakte artiesten en vechtende mensen niet van het platform verdwijnen, zal ik er toch echt heel ver vandaan moeten blijven. En persoonlijk denk ik dat heel veel mensen dat met me eens zijn.

Hoe je WhatsApp, Telegram en Signal in één app kunt gaan gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen