Drie fantastische innovaties die de wereld voorgoed kunnen veranderen

Wetenschap Lisanne Beijen 6 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Landbouw en veeteelt hebben een gigantische impact op klimaatverandering. Denk niet dat Nederland als klein kikkerlandje geen vinger in de pap heeft in dit probleem. Nederland is, na de Verenigde Staten, namelijk de tweede grootste exporteur van landbouw- en veeteelt producten ter wereld. Om klimaatverandering tegen te gaan zijn, naast veranderingen in ons consumptiegedrag, ingrijpende veranderingen en innovaties in deze sectoren nodig.

Een groenere aanpak van voedselproductie is een vereiste voor een minder intensieve en invasieve landbouw- en veeteelt. De reserves van de aarde raken op, vruchtbare grond wordt steeds schaarser en wilde natuur is op veel plekken op de wereld onzichtbaar (lees: bestaat niet meer). Drie technologieën kunnen de verhouding tussen land en voedsel verbeteren en hopelijk redden.

Nederlandse innovatie: verticale tuinbouw

De Nederlandse landbouwsector wordt op veel plekken in de wereld als voorbeeld genomen van hoe het óók kan. In Netflix’ en Sir David Attenborough’s documentaire ‘A life on our planet‘ kwamen de Nederlandse broeikassen met verticale tuinbouw voorbij. Deze innovatieve ‘verticale boerderijen’ produceren twintig keer meer voedsel zonder daarvoor twintig keer zo veel grond voor te gebruiken. Ze hebben dus een kleinere voetafdruk. Daarnaast gebruiken dit soort broeikassen vaak slimme systemen die water recyclen en zo CO2-neutraal zijn, en gebruiken ze minder pesticiden.

Een nadeel van dit soort tuinbouw in broeikassen? Het energieverbruik. Deze sector gebruikt enorm veel energie, waarvan de energie voor verlichting, verwarming en bemesting vaak niet groen is.

verticale landbouw WUR
Verticale landbouw (Afbeelding: WUR)

Cellulaire landbouw: kweekvlees als innovatie in de veeteelt

Of je kweekvlees echt een innovatie ín de veeteelt kunt noemen, durven we niet te zeggen; kweekvlees is namelijk zeker geen onderdeel van de traditionele veeteelt. Er komt overigens ook geen vee aan deze innovatie te pas. Toch kan cellulaire landbouw de traditionele veeteelt enorm innoveren. Sterker nog: het is een innovatie die de veeteelt zoals we hem kennen op de kop zet.

De cellulaire- of microbiële landbouw, zoals dit ook wel wordt genoemd, is een veelbelovend toekomstperspectief voor een grauwe toekomst met een wereldwijd voedseltekort. Daarnaast biedt het ook een oplossing voor het klimaatprobleem. Cellulaire landbouw produceert namelijk geen stikstof, methaan, dierziekten, heeft geen veetransport nodig en ook geen slachthuizen.

Wereldwijd wordt er steeds meer geld toegewijd aan onderzoek naar en de ontwikkeling van de technieken (en machines) voor cellulaire landbouw. Een belangrijke speler in dit spel is de Nederlandse Wageningen Universiteit. Ook het Nederlandse Mosa Meat werkt met deze technologie en ontwikkelde al in 2013 een ‘kweekburger’.

De discussie over het eten van vlees leidt tot een verdeling in onze maatschappij, met aan de ene kant vegetariërs en veganisten en aarde andere kant vleeseters. Is kweekvlees de innovatie als oplossing voor deze spanning en verdeling? Dat is afwachten. Ondanks dat er geen dieren voor hoeven worden geslacht en het milieuvriendelijk is, wordt het anno 2021 nog beschouwd als onnatuurlijk en ietwat (of heel) vreemd. Eerst proeven en dan geloven? Zolang vlees geen probleem is van de hele samenleving lijkt de acceptatie en implementatie van cellulaire landbouw nog ver weg.

Mosa Meat hamburger innovatie
Mosa Meat’s kweekburger (Afbeelding: Mosa Meat)

Robots op het land: Precisielandbouw

Heb je ooit van precisielandbouw gehoord? Precies, wij ook niet. Precisielandbouw geven planten of dieren de exacte behandeling die ze nodig hebben, aldus de Wageningen University. Hiervoor worden verschillende technologieën gebruikt zoals GPS, sensortechnologie, robotisering en ICT. Deze systemen helpen op verschillende niveaus; van de bedrijfsvoering tot het planten van een zaadje op precies de juiste plek, met precies de juiste hoeveelheid bemesting.

In traditionele landbouw wordt per veld bepaald wat er gebeurt terwijl dit in precisielandbouw per vierkante meter wordt bepaald. Speciale sensoren met bijbehorende software meten en bepalen wat de toestand van de bodem of het gewas is en welke plaatsspecifieke behandeling er nodig is.

Dit type landbouw staat nog in de kinderschoenen maar de innovatie is veelbelovend. Deze manier van landbouw voeren vermindert het energieverbruik, de uitstoot en het afval ten opzichte van traditionele landbouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen