Hoe het Nederlandse leger soldaten beschermt tegen drones

Gadgets Sam Dille 4 jan 2025
Leestijd: 3 minuten

Tijdens de oorlog in Oekraïne zijn drones belangrijker dan ooit. Het Nederlandse leger speelt hierop in met slimme, nieuwe technologieën.

Drones zijn niet meer weg te denken van het slagveld en vormen steeds vaker een directe dreiging voor soldaten en het leger. Maar geen zorgen, onze Nederlandse militairen staan op het punt om met wat extra gadgets de strijd aan te gaan met deze vliegende vijanden.

Hoe ze dat doen heeft alles te maken met innovatieve technologieën die drones kunnen detecteren, verstoren en uitschakelen. Deze nieuwe systemen beloven niet alleen de veiligheid van onze troepen te vergroten, maar geven Nederland ook een technologische voorsprong in moderne oorlogsvoering.

Deze drones gaan het Nederlandse leger beschermen

Staatssecretaris Gijs Tuinman heeft aangekondigd dat het Nederlandse leger vanaf 2025 persoonlijke anti-dronekits wil gaan inzetten. Denk aan richtlasers, draagbare sensoren en stoorzenders. Deze high-tech uitrusting moet onze soldaten beschermen tegen de steeds slimmere en kleinere drones die in moderne conflicten een hoofdrol spelen.

“Het uitschakelen van drones is essentieel voor de veiligheid van onze troepen”, schrijft Tuinman in een brief aan de Tweede Kamer. En dat is geen overbodige luxe. In landen zoals Oekraïne en delen van het Midden-Oosten zijn drones al een tijd de baas in de lucht. Of ze nou inlichtingen verzamelen of rechtstreeks aanvallen uitvoeren.

Hoe het Nederlandse leger soldaten beschermt tegen drones
Drone (Afbeelding: Unsplash)

De technologie die Defensie wil aanschaffen, klinkt als iets uit een sci-fi film. Zo komen er richtlasers waarmee soldaten met dodelijke precisie kleine drones uit de lucht kunnen schieten, zelfs op een afstand van 200 meter. Daarnaast worden draagbare stoorzenders ingezet om de signalen van drones te verstoren, waardoor deze nutteloos worden.

Ook zullen radiofrequentiesensoren worden gebruikt, waarmee drones al van ver kunnen worden gedetecteerd, nog voordat ze gevaarlijk dichtbij komen. Deze geavanceerde uitrusting zorgt ervoor dat munitie efficiënter wordt gebruikt en onze soldaten beter zijn voorbereid op de dreigingen die letterlijk boven hun hoofd hangen.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne laat zien hoe drones de regels van oorlogsvoering veranderen. Russische en Oekraïense troepen leven letterlijk onder een constante dreiging van drones die elke beweging in de gaten houden. Westerse legers, waaronder het Nederlandse, hebben nog geen uitgebreide ervaring met dit soort droneoorlogen. Ze willen daarom voorkomen dat we hierin achterblijven.

De Nederlandse Defensie wil hierop inspelen en heeft een budget gereserveerd tussen de €50 miljoen en €250 miljoen om de nieuwe uitrusting aan te schaffen. In de eerste maanden van 2025 worden de contracten al getekend.

De focus ligt op het beschermen van troepen die aan de frontlinies staan, vooral bij NAVO-missies langs de oostgrens. En dat is niet zonder reden: Russische drones hebben al meerdere keren NAVO-luchtruim geschonden. Met deze nieuwe gadgets kunnen onze militairen niet alleen beter verdedigen, maar ook proactief aanvallen afslaan.

De anti-drone-uitrusting zal een levensduur van ongeveer tien jaar hebben, waarna nieuwe technologieën moeten worden aangeschaft. Maar dat is juist slim. Met de razendsnelle ontwikkelingen in drone-technologie is up-to-date blijven een must.

Ook andere landen zetten in op drones

Nederland is trouwens niet het enige land dat investeert in anti-drone technologie. België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben ook al stappen gezet om hun legers klaar te stomen voor een mogelijke droneoorlog.

In september organiseerde Nederland zelfs een grote NAVO-oefening om samen met bondgenoten meer dan 60 systemen en technologieën te testen.

NAVO stuurt drones de zee op om internet te beschermen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen