Dubbele standaarden? “Chinese overheid heeft al lang toegang tot iPhone”
Een opmerkelijke mening over de strijd die Apple en de FBI voeren. Sandro Gaycken, directeur van het Digital Society Institute in Berlijn, beschuldigt Apple van het hanteren van dubbele standaarden. China heeft volgens hem al lang toegang tot alles op de iPhone.
Gaycken scheef een column in de Frankfurter Allgemeine Zeitung waarin hij weinig heel laat van Tim Cook’s gevecht voor absolute privacy. Volgens hem werkt Apple graag met regimes samen, als het maar winst oplevert.
Het begon met de iPhone 4s
China wordt steeds belangrijker voor Apple. In de laatste kwartaalcijfers is te zien dat het land op weg is Apple’s grootste afzetmarkt te worden. De iPhone-maker en Peking hebben al een behoorlijke geschiedenis die met de iPhone 4s begon. Gaycken:
Om de iPhone 4s in China te mogen verkopen, moest Apple deze voorzien van een Wi-Fi-chip die met het WAPI-protocol werkt. Dit is een eigen autenticatie-algoritme dat versleuteling gebruikt die door China ontworpen is. Data wordt ook op andere frequenties doorgestuurd en het is niet duidelijk met wie of wat er verder nog gecommuniceerd wordt. De internationale markt heeft deze Chip nooit geaccepteerd omdat dit naar een ingebouwde backdoor riekt. Apple bouwde de chip gewoon in iPhones voor de Chinese markt.
Deal rondom iPhone 6 en iCloud
De verkoopstart van de iPhone 6 in China was vertraagd. Volgens Gaycken het gevolg van een nieuwe eis van de Chinese overheid die wilde dat iCloud-data lokaal opgeslagen werd:
Een recent voorbeeld is dat iCloud-data van Chinese gebruikers bij China Telecom opgeslagen wordt. Waarschijnlijk een deal tussen Apple en Peking om de iPhone 6 te mogen verkopen. Deze deal werd niet publiek bekendgemaakt, maar pas na een lek bevestigd. Apple beweerde -om hun eer te redden- dat China Telecom door de versleutelde opslag geen toegang tot de data had. De regering heeft dat echter vrijwel zeker wel. De wetten in China zijn daar erg duidelijk over. Geruchten uit Amerikaanse beveiligingskringen zeggen dat de versleuteling van iCloud in China door de staat is beïnvloed, maar zelfs als dat niet zo was zou Peking toegang hebben.
Communicatie met klanten
Ook in communicatie naar klanten is Apple in China minder vrij en open dan in het Westen. Volgens Gaycken laat Apple zijn Chinese klanten bewust in het ongewis over bepaalde gebeurtenissen:
Kort na de verkoopstart van de iPhone 6 was er een grote cyber-aanval waarbij de aanvaller -volgens aanwijzingen van de Chinese regering- door middel van vervalste SSL-certificaten alle iCloud-gebruikersnamen en wachtwoorden heeft buitgemaakt. Dit was een man-in-the-middle-aanval, maar Apple scheef aan zijn klanten dat de iCloud-servers niet waren beïnvloed en dat iOS gewoon zou blijven functioneren. Dat alle wachtwoorden zijn afgetapt, achtte men niet noemenswaardig. Net als aanwijzingen dat de aanval door de Chinese regering gecoördineerd zou zijn.
De IT-expert concludeert dat de plotselinge strijd om privacy en bescherming van data vooral een dubbele standaard is. Het enige waar het Apple werkelijk om gaat is winst en als men daarvoor backdoors in het Oosten moet bouwen, doet men dat gewoon, aldus Gaycken.
Het stuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung eindigt met de conclusie “Moraal staat op het eisenlijstje van Apple-fans blijkbaar ver onder design. Goed voor Tim Cook.” Een pittige conclusie in een krant die in Duitsland hoog aangeschreven staat. Wat ons betreft is alles een tikkeltje vaag geformuleerd en een aantal genoemde zaken zijn niet met feiten te onderbouwen. Toch zet het aan tot nadeken. Kan Tim Cook zich hard maken voor absolute privacy als het er in China écht zo aan toe gaat?