Waarom je je e-mailadres zo snel mogelijk wil verbergen (en zo doe je dat)

Apps Jeroen Kraak 20 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Gebruik je voor het online winkelen of voor het inloggen op services je eigen e-mail? Stop daarmee, want mogelijk word je zo het doelwit van criminelen en spammers.

Elke maand lees je wel weer iets over een website die is gehackt en waarbij gebruikersgegevens zijn buitgemaakt. Dikke kans dat je e-mailadres dus al een keer is gestolen, waardoor je nu continu spamberichten ontvangt. Gelukkig is er een oplossing.

Je kunt natuurlijk voor elk bedrijf een alternatief (Gmail) e-mailadres aanmaken, maar tientallen adressen zelf beheren is niet makkelijk. Het kan veel simpeler!

Het verbergen van je e-mail is een goed idee

Spam is een van de grootste ergernissen als je e-mails wilt lezen. Gelukkig haalt je spamfilter het grootste gedeelte eruit. Toch is er een nog grotere bedreiging: phishing. Door middel van een nepmail proberen internetcriminelen nog meer gegevens buit te maken of proberen ze je geld naar hen over te laten maken. Dat wordt een steeds groter gevaar, want deze berichten zijn steeds lastiger van echt te onderscheiden.

De criminelen komen aan je e-mailadres omdat dat is buitgemaakt bij een hack van een website, bedrijf of instelling. Doordat je overal hetzelfde adres gebruikt, weten ze je dus altijd digitaal te vinden en vanaf dat moment is alle spam en phishing eigenlijk niet meer te voorkomen. Laat staan de informatie die ze hebben buitgemaakt bij de daadwerkelijke hack.

Apple Mail
Mail op je iPhone. (Afbeelding: Brian Tromp / Unsplash)

Toch is er een manier om veiliger te surfen op het internet. Natuurlijk is een goede passwordmanager een goede stap, zodat elk wachtwoord verschillend is. Zo kunnen ze met het e-mailadres en wachtwoord dat je gebruikt op de ene site niet inloggen op de andere. Het is dus al een vrij bekende manier om je account te beschermen.

Toch is er ook nog een andere manier. Niet alleen je wachtwoord kan op elke site anders zijn, maar ook je e-mailadres. En dat terwijl je gewoon je eigen e-mail gebruikt. Klinkt gek? Wij leggen je uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Zo verberg je je e-mailadres

Er zijn verschillende diensten die speciale e-mailaliassen voor je aanmaken. Dit zijn geen echte e-mailaccounts waarvoor je dus een compleet nieuw e-mailadres moet aanmaken, maar het zijn aliassen waarnaar bedrijven en instellingen hun e-mails sturen. Vervolgens worden deze door de dienst doorgestuurd naar je echte e-mail.

De webshop of instelling weet dus niet daadwerkelijk je e-mailadres. Mochten deze gegevens worden buitgemaakt door een hack, dan is je e-mailadres niet herleidbaar naar jou. Het geeft je dus een extra laag privacy.

Zo herken je criminelen die je via Google of WhatsApp willen oplichten
Gmail van Google. (Afbeelding: Unsplash/Justin Morgan)

Daarnaast is het ook mogelijk om via die alias e-mails te versturen. En als je antwoordt op een e-mail vanuit je inbox, wordt ook je alias gebruikt in plaats van je echte adres. Je identiteit blijft dus verborgen.

Het is natuurlijk fijn dat hackers dus helemaal niets aan dat e-mailadres hebben, maar het heeft ook andere voordelen. Is je e-mailadres doorverkocht en word je overvallen door zeer veel spam? Dan kun je heel makkelijk de desbetreffende alias blokkeren en verwijderen. Je ontvangt dan dus geen spam meer in je mailbox.

Met zoveel aliassen kan het lastig zijn om te onthouden welke je voor een bepaalde site gebruikt. Gelukkig zijn deze gegevens goed te combineren met een passwordmanager. Deze slaat je e-mailadres of gebruikersnaam van elke site afzonderlijk op. Zo hoef je alleen maar via je passwordmanager in te loggen.

Dit zijn de beste aanbieders

Toch is er wel een echt nadeel. Als een aanbieder stopt, kan het zijn dat je al je e-mailaliassen kwijt bent. Dat geldt echter ook voor de aanbieder van je e-mailadres, bijvoorbeeld Gmail. Waarschijnlijk zul je voor een sluiting gewoon bericht krijgen waardoor je het kunt aanpassen.

Toch wil je daarom deze service gebruiken van een grote of bekendere partij. Dat kan gelukkig. Apple is misschien wel de bekendste. Je kunt hier simpel je e-mail verbergen via de iCloud-sleutelhanger. Als je op een nieuwe site komt waar je een account aanmaakt en een e-mailadres invoert, krijg je de suggestie te zien.

Gelukkig zijn er nog meer diensten die hetzelfde doen. DuckDuckGo Email Protection is één van onze favorieten. De zoekmachine die privacy hoog in het vaandel heeft staan, biedt ook een simpele en gratis dienst. Hierbij zit ook een simpel dashboard om al je aliassen eenvoudig te beheren.

Als je Firefox als browser gebruikt, kun je ook Firefox Relay inschakelen. Deze heeft zowel een gratis als betaald abonnement. Een andere bekende aanbieder is Proton Mail, maar deze e-maildienst is wel betaald. Heb je liever een open-sourcedienst? Dan is AnonAndy een optie met gratis en betaalde abonnementen. Je kunt de e-mailaliassen gebruiken door een browserextensie te installeren.

Google reageert op geruchten dat Gmail deze zomer stopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen