Eerste iPhone 7-reviews: glansrijk goed
Enkele grote Amerikaanse media hebben vandaag hun iPhone 7- en iPhone 7 Plus-reviews gepubliceerd met daarin antwoorden op vragen zoals: Is de gitzwarte afwerking echt zo krasgevoelig? Is de nieuwe home-knop fijn? Hoe goed zijn nieuwe camera’s?
De antwoorden staan verspreid over diverse reviews van onder andere The Verge, Re/Code en Ars Technica. Wij hebben ze allemaal gelezen, de belangrijkste bevindingen op een rij.
Design
Alleen een geoefend oog kan de iPhone 7 van zijn voorgangers onderscheiden. Maar de verschillen die aanwezig zijn, worden veelal positief uitgelegd. Zo zijn de antennebanden minder aanwezig en zijn ze op voornamelijk de zwarte en gitzwarte variant bijna onzichtbaar, aldus The Verge. Een ontdekking van Mashable: de volumeknoppen aan de zijkant hebben niet langer een uitsparing, voor een meer uniforme look.
De nieuwe kleuren, zwart (mat) en gitzwart (glossy) valleen het meest op. Vooral het gitzwarte trekt de aandacht. De achterkant is van aluminium, maar oogt meer als glas. “Dit lijkt een volledig glazen telefoon, zonder de breekbaarheid van glas,” schrijft Ars Technica.
Over het gitzwarte model schrijft Jim Dalrymple op The Loop: “Tot mijn verbazing is de gitzwarte afwerking helemaal niet glad en heb je een fijne griep.” Iedereen is het erover eens dat deze afwerking zeer gevoelig is voor krassen. “Mijn review-exemplaar was vrijwel direct bekrast, waarschuwt Nilay Patel van The Verge. John Gruber bevestigt dit op Daring Fireball: “De achterkant toont meer slijtage na twee dagen gebruik dan mijn grijze iPhone 6s na een jaar.”
Home-knop
De home-knop van de iPhone 7 lijkt als twee druppels water op die van de iPhone 6 (s), maar bij een druk op de kop is alles anders. De knop is niet langer fysiek, maar touch met haptische feedback, die de fysieke sensatie simuleert.
De reviewers zijn verdeeld, maar de algemene indruk is dat implementatie niet zo succesvol is als het Force Touch-trackpad van de MacBook. “Op de iPhone 7 heb je het gevoel alsof je op de hele onderkant drukt en niet op de knop,” zegt The Verge. De redacteur van Engadget wende snel aan de nieuwe knop en noemt die van de iPhone 6s nu vreemd. Blogger John Gruber is veel weerbarstiger: “Deze nieuwe home-knop is het enige waar ik niet van hou in de iPhone 7,” schrijft hij.
Waterdicht
Een val in de WC-pot overleeft de iPhone 7 zonder probleem. Diverse media hebben de waterdichtheid getest en vonden geen verrassingen. Apple zegt dat het toestel voldoet aan de IP67-standaard, wat wil zeggen dat de telefoon stofdicht is en tot 1 meter gedurende 30 minuten onder water kan blijven.
De iPhone 7 van The Wall Street Journal was ongedeerd na een half uur zwemmen in een aquarium. Een onderdompeling van anderhalf uur was ook geen probleem. Let op! Laat de iPhone na een duik ten minste 5 uur drogen voordat je gaat laden, waarschuwt de krant.
Camera iPhone 7
Het speerpunt van de iPhone 7 is natuurlijk zijn camera. De 4,7-inch iPhone 7 heeft een 12 megapixel camera met een diafragma van ƒ/1.8 (tegen ƒ/2.2 van de iPhone 6s), optische stabilisatie (ontbreekt op de 6s), zes lenselementen (in plaats van vijf) en een True Tone flash met vier LED’s (tegen twee in de 6s). Daarnaast legt de iPhone 7 beelden met een breder scala aan kleuren vast, om precies te zijn het P3-profiel, zoals het laatste scherm van de Retina iMac en de iPhone 7 kunnen weergeven.
Het verschil tussen de iPhone 6s en iPhone 7 is voornamelijk bij weinig licht goed zichtbaar, meldt The Verge. In een omgeving met veel licht, is het “een kleine stap, maar geen grote sprong.” Buzzfeed ziet niet echt verschil tussen de foto’s van 7 en 6s, maar merkt de meer natuurgetrouwe kleuren wel op.
Engadget geeft de voorkeur aan foto’s genomen met de iPhone 7 boven die van de Galaxy S7 Edge. “De Samsung legt een breder gezichtsveld vast en groene landschappen komen soms beter uit, maar de kleuren van de iPhone zijn over het algemeen prettiger,” schrijft de site.
Dual Camera iPhone 7 Plus
De dubbele camera van de iPhone 7 Plus is misschien wel de grootste upgrade. Deze bestaat uit twee lenzen die naast elkaar gepositioneerd zijn. Er is een ‘gewone’ 28mm groothoeklens (diafragma ƒ/1.8) met daarnaast een “telelens” van 56 mm (ƒ/2.8).
Iedereen is het eens over één ding: dankzij de tweede camera, zien foto’s er met 2x optische zoom prima uit. Tussen 1x en 2x is de zoom nog steeds digitaal en is de kwaliteit dan ook niet zo goed.
Waar het ingewikkeld wordt is dat volgens de meeste sites de dubbele camera iPhone 7 Plus alleen voor gezoomde beelden dient. De kleuren gaan wanneer de telelens het van de groothoek overneemt achteruit, aldus TechCrunch. Journalist Matthew Panzarino is blijkbaar goed op de hoogte en legt uit dat het gecompliceerder is. Wanneer je een foto met de iPhone 7 Plus neemt, worden de twee camera’s geactiveerd. Vervolgens worden de twee beelden samengevoegd voor het beste shot. Hoe dan ook, de iPhone 7 Plus heeft een van de beste smartphone-camera’s en optische zoom wordt zeer gewaardeerd.
Performance en accuduur
De reviews geven meer informatie over de quad core A10 Fusion-processor in de iPhone 7. De twee high performance cores zijn geklokt op 2,34 GHz, terwijl de twee low power cores draaien op 1,05 GHz, waardoor deze iPhone een energiebesparende modus geeft.
Volgens onderzoek van Ars Technica is de A10 Fusion “in theorie een quad-core CPU, maar in de praktijk is nog steeds een dual-core met twee grote cores.” Apps zien altijd slechts twee cores en het wisselen tussen cores wordt geheel door iOS afgehandeld. Geeft dat iets? Nee. De iPhone 7 is de best presterende iPhone ooit en maakt gehakt van andere high end smartphones. Alles is vloeiend en snel, maar dat was de iPhone 6s ook al.
Accuduur
Apple beloofde twee uur extra accuduur in de iPhone 7 vergeleken met de iPhone 6s en een uur extra bij het Plus-model. Die belofte wordt volgens alle reviews waargemaakt. De reviewer van TechCrunch zegt aan het eind van de dag -vergeleken met de iPhone 6s- een beetje meer accu over te houden. Bij Daring Fireball zien we hetzelfde verhaal, volle tevredenheid met de vooruitgang op dit punt.
Tot slot
De critici zijn over het algemeen zeer positief. Design, accuduur, het gebruik van de Taptic Engine, de (dubbele) camera en waterbestendigheid worden erg gewaardeerd. Aan de negatieve kant, niet echt verrassend, wordt het verdwijnen van de minijack genoemd, daarnaast is de kwetsbaarheid van het gitzwarte model een duidelijk minpunt.
“Als je een nieuwe smartphone wil, koop dan zonder aarzeling de iPhone 7”, schrijft The Verge. Ook volgens Mashable is de iPhone 7 het upgraden waard. Veteraan Walt Mossberg is wat minder enthousiast. Hij is van mening dat de vernieuwingen goed, maar niet spectaculair zijn: “Sommige mensen zullen misschien willen wachten tot volgend jaar, voor het échte next big thing.”