Elektrische auto: 5 tips voor het opladen van de accu
Een auto die op diesel of benzine rijdt van brandstof voorzien is makkelijk. Het enige dat daar mis kan gaan is naderhand vergeten de tankdop er weer op te draaien en hem niet op het dak van de auto te laten liggen. Een elektrische auto van brandstof voorzien werkt, uiteraard, anders.
Het is belangrijk om goed voor de accu van je elektrische auto te zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur. Door de jaren heen verliest de accu wel wat kracht, maar wie goed voor de accu zorgt heeft waarschijnlijk langer plezier van zijn EV dan van een auto die op gas of benzine rijdt. Dit zijn de belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat de capaciteit van je auto’s accu zo lang mogelijk zo groot mogelijk blijft.
Rijd niet harder dan nodig
Sneller rijden dan het maximale snelheidslimiet is nooit een goed idee. In een elektrische auto heb je er nog een reden bij gekregen om het limiet niet te overschrijden. Wanneer je langzamer rijdt wordt de accu namelijk minder zwaar belast. Anders gezegd wordt de accu dus zwaarder belast wanneer je vaak hard (en zeker te hard) rijdt. Dit heeft op de lange termijn zijn consequenties voor het leven van de accu.
Laad de accu niet steeds volledig op
We zijn al jaren gewend aan apparaten met lithium-ion accu’s, denk aan je smartphone, tablet, laptop en wellicht ook elektrische fiets. Deze accu’s vinden het over het algemeen niet leuk om 100 procent opgeladen te worden. Het is beter voor het leven van de accu om hem tot 80 procent op te laden. Dit laat ruimte over in de accu om overtollige kinetische energie door ‘regeneratief remmen’ om te zetten in bruikbare energie. Die energie kan niet in de accu worden opgeslagen wanneer hij 100 procent opgeladen is.
Gebruik een timer voor het opladen
Het beste moment om de accu van een elektrische auto opladen aan huis op te laden is ‘s nachts. Dit bespaart namelijk geld en belasting op het elektriciteitsnetwerk. Wanneer een auto de hele nacht aan de oplader ligt is de kans alleen groot dat hij 100 procent wordt opgeladen. En dat is dus eigenlijk net niet wat je wilt.
Om dit te voorkomen kun je simpelweg een tijdschakelaar gebruiken. Sommige opladers en stekkers hebben een ingebouwde timer. Laad je de auto op via de wisselspanning (AC)? Dan kun je wellicht een tijdschakelaar gebruiken om de stroomtoevoer automatisch uit te schakelen op een door jou gekozen moment.
Laat de accu van een elektrische auto niet volledig leeglopen
Net zoals het niet het beste is voor een lithium-ion accu om volledig te worden opgeladen, is het ook niet goed voor de accu om helemaal leeg te lopen. Hij werkt eigenlijk het beste wanneer hij tussen de 30 en 80 procent opgeladen is. Trek je de accu van de elektrische auto volledig leeg voordat je hem weer oplaadt? Dan kan dit op lange termijn de levensduur van de accu verminderen.
Parkeer de elektrische auto uit de brandende zon
Je hebt vast wel eens gemerkt dat je laptop op hol slaat wanneer je er eventjes buiten in de zon mee zit en dat je smartphone oververhit raakt wanneer je hem op de tuintafel bent vergeten. Lithium-ion accu’s houden niet van extreme temperaturen. Extreme hitte is net als extreme kou slecht voor de accu. Het is een gevoelig beestje.
Net als bij de accu van een elektrische fiets, een laptop, en een smartphone, is het voor accu’s van elektrische auto’s ook belangrijk om niet te worden blootgesteld aan direct zonlicht. Nou is dat bij een auto geen enorm probleem, aangezien de accu onder de vloer van de auto is verwerkt. Toch doe je de accu van een elektrische auto een gunst door de auto op een zomerse dag niet in de brandende zon te parkeren. Dit voorkomt dat de accu oververhit en sneller leeg loopt.
Het is dus te hopen dat er over tien jaar naast nog meer laadpalen ook nog meer schaduwplekken komen om te parkeren. Vechten om een parkeerplaats in de schaduw is tijdens een warme zomerdag al een serieuze sport, maar de opkomst van elektrische auto’s maakt die zeker nog competitiever.