Elektrische auto: alles wat je moet weten voor je er eentje koopt

Elektrische auto's Lisanne Beijen 11 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe elektrische auto kopen is een grote aankoop. Ook als die ‘nieuwe’ auto een tweedehands exemplaar is. En zeker wanneer de elektrische auto je eerste ervaring met elektrisch rijden is. Of het nou je eerste ervaring met elektrisch rijden is of niet: een goede voorbereiding is het halve werk (en misschien ook het halve geld).

Er zijn een aantal dingen om te overwegen, te onderzoeken en te doen voordat je een elektrische auto koopt. Hieronder een aantal tips die helpen de juiste auto te kiezen voor jouw gebruik en woonsituatie.

Onderzoek hoe opladen werkt en hoe lang dat duurt

Laad-angst is een serieuze angst die veel mensen ervan weerhoudt een elektrische auto te kopen. Die angst is niet volledig irreëel. Het is natuurlijk op z’n minst onhandig om halverwege je reis naar Milaan met een lege accu langs de weg te staan.

De actieradius van een elektrische auto hangt onder meer af van het type auto en jouw rijstijl. Hoe lang het opladen duurt hangt ook af van het type auto, maar ook van het type lader dat je gebruikt en de stroomvoorziening. Hier leggen we uit hoe het opladen van een elektrische auto werkt en hoe lang dit gemiddeld duurt.

Daarnaast zijn er verschillende dingen die je kunt doen voor een optimale levensduur van de accu. Lees hier meer over hoe de capaciteit van de auto’s accu zo lang mogelijk zo groot mogelijk blijft.

Denk na over waar je de elektrische auto wilt opladen

Heb je thuis ruimte om je de auto op te laden? Kun je een oplader laten installeren in een garage of op de oprit? Of woon je in een appartement en is daar geen mogelijkheid voor? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je een elektrische auto koopt. De auto thuis kunnen opladen is namelijk heel handig. Zo laad je de auto ‘s nachts op, en hoef je ‘s ochtends niet bang te zijn dat je niet van A naar B komt. Hier leggen we uit hoe je de auto aan huis kunt opladen en wat je andere opties zijn.

Wallbox laadstation elektrische auto
Wallbox laadstation (Afbeelding: Wallbox)

Welke elektrische auto past bij mij?

Denk voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto goed na welk type auto het best bij je past. Ga je bijvoorbeeld voor een volledig elektrisch model (BEV), voor een Plug-in Hybride (PHEV) of voor een hybride (HEV)? Kies je de auto met de grootste actieradius, of rij je toch haast nooit ver en bespaar je geld door voor een kleinere actieradius te kiezen?

Denk na over de kosten

De kosten van elektrisch rijden verschillen per auto. Er komen steeds meer ‘betaalbare’ elektrische auto’s op de markt met premium functies. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Hyundai IONIQ Electric die nieuw minder dan 35.000 euro kost, en de Volkswagen ID.4 waarin je voor minder dan 40.000 euro rondrijdt. Zie hier nog vier populaire modellen onder de 40.000 euro.

Naast de kosten voor de aanschaf zijn er nog meer kosten om rekening mee te houden. Een elektrische auto opladen kost geld. Gelukkig liggen die kosten lager dan een tank volgooien met diesel of benzine. De kosten voor een laadpaal aan huis liegen er alleen niet om. Een laadpaal inclusief installatie kost al snel 1000 euro en kan oplopen tot zo’n 3500 euro. Auch. Houd er wel rekening mee dat dit eenmalige kosten zijn; een langetermijninvestering dus.

Tweedehands elektrische auto's toch goedkoper dankzij vernieuwde subsidie
Kia e-Niro (Afbeelding: Kia)

Check of je subsidie kunt aanvragen voor de elektrische auto

Om de kosten van de aanschaf van een elektrische auto wat te drukken kunnen particulieren subsidie ontvangen. Tenminste, je kúnt in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Het subsidiebudget voor 2021 is namelijk al lang en breed op, zo is te lezen op RVO’s website.

Wie een elektrische auto koopt of least kan vanaf 3 januari 2022 weer subsidie aanvragen. Die subsidie dekt niet de volledig aanschaf van de auto, maar is zeker een fijne tegemoetkoming (tussen de 2000 en 3350 euro). En o ja, wees er snel bij want op = op.

De rijervaring is top

Een van de eerste dingen die veel mensen opmerken na de overschakeling naar een elektrische auto is hoe stil de auto is. De auto stoot geen CO2 uit en draagt daardoor niet bij aan luchtvervuiling, maar maakt ook geen geluid en vermindert daardoor geluidsvervuiling. Wanneer je in een elektrisch racemonster zit merk je vanzelf hoe lekker rustig en comfortabel dit eigenlijk rijdt.

Daarnaast accelereren elektrische auto’s sneller dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Zodra je het gaspedaal intrapt voel je direct de kracht van de auto. De beste tip: maak een testrit in een elektrische auto. Dat overtuigt je vast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen