Elektrische auto en e-bike: 5 mythes die we de kop indrukken
Elektrische auto’s en e-bikes zijn al jaren populair, maar nog steeds hebben veel mensen vooroordelen. Veel van deze aannames zijn echter onterecht. Wij ontkrachten de vijf meest voorkomende.
Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen terughoudend zijn in het kopen van een elektrisch voertuig. Mensen vinden een ‘normaal’ voertuig meestal praktischer dan een elektrische auto of e-bike. Daarbij wantrouwen veel mensen EV’s en horen ze liever een benzinemotor ronken. Is dit eigenlijk wel terecht?
Deze 5 mythes over elektrische voertuigen zijn onzin
Deze 5 fabels zijn ook voor elektrisch rijders interessant. Er zitten namelijk een aantal tips tussen die het rijden met een elektrische auto of e-bike een stuk aangenamer maken.
1. Het duurt lang voordat elektrische auto’s zijn opgeladen
Veel mensen denken bij een elektrische auto al snel aan het opladen. Door de grote accu zou je denken dat je lang moet wachten voor een volle tank. Dit is deels waar. De grote batterij heeft wat tijd nodig om op te laden. Alleen hoef je hier niet op te wachten, want je elektrische auto staat gemiddeld 90 procent van de tijd ergens geparkeerd zonder dat je hem wil gebruiken. Deze tijd is meer dan genoeg om volledig op te laden, zodat je hem meteen kan gebruiken als je het wel wil.
Daarnaast komen er steeds meer super snelladers op de markt. In China is dit al een behoorlijke trend en het begint over te waaien naar de Verenigde Staten. Wie weet kun je binnen een paar jaar je elektrische auto nog sneller opladen.
2. Batterijen van elektrische auto’s en e-bikes gaan maar een paar jaar mee
Het produceren van een accu voor een EV is niet goedkoop. Dit zorgt ervoor dat de prijzen van accu’s best hoog zijn. Bij de aanschaf van een EV wil je daarom een batterij die zo lang mogelijk meegaat. Gelukkig gaan deze batterijen heel wat jaren mee. Er zijn zelfs batterijen die na het gebruik van de elektrische auto of e-bike hergebruikt kunnen worden in andere apparaten. Maak je daar dus maar geen zorgen meer over!
3. Elektrische voertuigen hebben een lage actieradius
De accu van je elektrische voertuig kan heel snel leeglopen, maar dit hoeft niet. Je hebt zelf namelijk een hele grote invloed op hoe lang de actieradius van je elektrische auto of e-bike is. Als je bijvoorbeeld in een rap tempo op snelheid komt, verbruikt je motor meer energie en loopt hij sneller leeg. Wil je een zo lang mogelijke actieradius dan zal je met een andere mindset moeten gaan rijden. In dit artikel leggen we je in detail uit wat je moet doen.
4. Het is gevaarlijk om elektrische auto’s op te laden in de regen
Als water in contact komt met stroom ontstaat er kortsluiting. Dat weet iedereen. De grote angst van elektrische rijders is daarom dat het voertuig stilvalt, nadat hij is opgeladen in de regen. Dit is echter alles behalve waar. Elektrische auto’s hebben een interne bescherming tegen water. Hierdoor kunnen regendruppels niet de motor binnendringen. Je kunt dus gewoon je elektrische wagen opladen in de regen.
5. Elektrische voertuigen zijn veel trager dan ‘normale’ varianten
Elektrische auto’s en e-bikes accelereren juist een stuk sneller dan gewone voertuigen, omdat je direct vol vermogen hebt. Je hoeft geen toeren op te bouwen. Hierdoor presteren ze beter en halen ze sneller hogere snelheden. Wil je weten wat voor snelheden de beste krachtpatsers van dit moment kunnen behalen? Check dat zeker even dit artikel.
Elektrische auto kopen voor het gezin: de 5 beste modellen in 2022!