Elektrische auto gekocht? Deze 5 dingen moet je als eerste doen

Elektrische auto's Lisanne Beijen 29 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Hé, jij daar, nieuwe elektrische auto-eigenaar: gefeliciteerd. Rij jij nog niet elektrisch? Dan komt daar in de toekomst ongetwijfeld verandering in. Een beetje voorbereiding kan nooit kwaad, en daarom delen we een aantal tips met je over wat te doen na de aanschaf van je elektrische auto.

De eerste tip krijg je alvast: kijk niet op je bankrekening. De andere tips hebben onder andere te maken met het opladen van de elektrische auto, en het bekend worden met de bijbehorende technologie die in iedere elektrische auto is verwerkt.

Regel het aan huis (of in huis) opladen

Wanneer je elektrische auto voor de deur staat ben je eigenlijk een beetje aan de late kant met het regelen van een oplaadpunt in of aan huis voor de auto. Aan de late kant betekent natuurlijk niet dat je te laat bent. Gelukkig telt Nederland veel elektrische oplaadpunten en kun je best even zonder oplossing voor het thuis opladen.

Het is belangrijk om een goed plan te hebben voor het opladen van je nieuwe elektrische auto. Het is mogelijk om de accu van een auto op te laden via de huishoudelijke elektriciteitsvoorziening, op de wisselspanning (AC), maar dat duurt heel lang en belast het stroomnetwerk zwaar. Een oplossing is om een laadpaal aan huis te laten installeren.

Wallbox laadstation elektrische auto
Wallbox laadstation (Afbeelding: Wallbox)

Houd er wel rekening mee dat dit niet goedkoop is: de kosten van installatie liggen tussen de 300 en 2000 euro (afhankelijk van hoeveel werk er in de meterkast moet worden uitgevoerd en wat de afstand is tussen de meterkast en de laadpaal), en de laadpaal zelf kost tussen de 500 en 1200 euro. Dit is een flinke uitgave, maar onthoud dat het een eenmalige uitgave is. Al betaal je soms nog wel periodieke kosten wanneer je een abonnement aanschaft voor de laadpaal.

Je kunt overigens ook voor een zogenaamde ‘wallbox’ (laadstation) kiezen. Het verschil met een laadpaal is dat de laadpaal, zoals de naam al zegt, op een paal staat en de wallbox aan de muur hangt. Wat we hierboven zeiden over de installatie van een laadpaal geldt ook voor een wallbox.

Check waar elektrische laadpalen staan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Check daarom voordat je de weg op gaat waar je je elektrische auto kunt opladen, indien nodig. Dit scheelt onnodig gestress wanneer je op vakantie gaat, naar kantoor moet, maar ook wanneer je bij jou in de buurt een laadpaal zoekt.

Het is niet moeilijk om uit te vogelen waar bij jou in de buurt een laadpaal staat om je elektrische auto op te laden. Ga simpelweg naar oplaadpalen.nl: daar staan alle laadpalen in Europa op aangegeven.

Plan je reis met de elektrische auto

Om een lange rit met je nieuwe elektrische auto (nog) makkelijker te maken doe je er goed aan je trip te plannen. Niet omdat je zo van plannen houdt, maar omdat je er op deze manier achter komt waar, wanneer, en hoe lang je onderweg moet laden. Zo kom je onderweg naar de Franse Alpen niet voor verrassingen te staan. De navigatie leidt je namelijk precies op het juiste moment langs een oplaadpunt.

Om je reis te plannen zijn er allerlei apps beschikbaar. Sommige elektrische auto’s hebben hun eigen bijbehorende app die hierbij helpen. Kom je er niet uit? Dan is de ANWB Onderweg app een goede app om op terug te vallen.

Volkswagen ID.4 elektrische auto
Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

Download de app die bij je elektrische auto hoort

Iedere elektrische auto heeft een bijbehorende app die is ontwikkeld door de autofabrikant. Tesla heeft uiteraard de Tesla-app, maar bijvoorbeeld ook auto’s van Hyundai en Volvo hebben een bijbehorende app. In de app beheer je verschillende functies van de auto. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto via de app starten, vergrendelen, de lichten inschakelen. Daarnaast hebben sommige apps (zoals hierboven genoemd) ook een navigatiesysteem.

Check welke subsidies er zijn en voltooi de aanvragen

Nadat je veel geld hebt uitgeven aan de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en de installatie en aankoop van een elektrisch oplaadpunt, kun je ook wat geld terug verdienen. Als particulier maak je namelijk aanspraak op subsidie. Die subsidie, genaamd Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), is bedoeld voor particulieren die een volledig elektrische personenauto of kleinere of compacte middenklasse elektrische auto leasen of huren.

Uiteraard moet je aan meer specifieke voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op de subsidie, en moet deze in hetzelfde kalenderjaar worden aangevraagd waarin je de de auto hebt gekocht of geleased. Lees meer over hoe dit werkt op de website van de RVO.

Meer weten over de elektrische auto en elektrisch rijden? Deze 5 dingen wist je vast nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen