Is de elektrische auto echt zo goed voor het milieu als we denken?

Elektrische auto's Sam Dille 28 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

In 2030 zullen er naar verwachting meer dan 30 miljoen elektrische auto’s op Europese wegen rijden. Dat lijkt geweldig nieuws voor ons milieu, maar is dat wel echt zo?

De elektrische auto lijkt een geweldige uitkomst voor het milieu. De voertuigen produceren immers geen uitlaatgassen, waardoor je als bestuurder een stuk minder vervuilt. Dat betekent alleen niet dat een EV klimaatneutraal is.

De productie van elektrische auto’s draagt namelijk nog steeds bij aan koolstofuitstoot. Dus is de EV eigenlijk wel echt zo groen als alle autofabrikanten beweren? Het antwoord is ingewikkelder dan je denkt.

Is een elektrische auto wel echt goed voor het milieu?

Net als bij elk product, moet je bij de totale uitstoot van een elektrische auto altijd rekening houden met de productie, het gebruik en de afbraak. Voor elektrische auto’s moet je dus kijken naar allerlei verschillende processen. Van de grondstoffen en de batterijproductie tot het recyclen na gebruik.

De meeste elektrische auto’s rijden met een lithium-ion batterij. Het productieproces van deze accu heeft een enorm hoge uitstoot, die slechter voor het milieu is dan die van auto’s met een verbrandingsmotor. Het winnen van lithium zorgde vorig jaar bijvoorbeeld voor overstromende rivieren in plaatsen als Tibet en Argentinië.

lithium accu
Tegenwoordig zit lithium in bijna elke batterij. (Afbeelding: Unsplash)

Maar zodra je een EV hebt gekocht, is de uitstoot veel minder dan bij auto’s met een verbrandingsmotor. Volgens onderzoek van Transport & Environment (T&E), de koepelorganisatie voor Europese NGO’s die duurzaamheid bevorderen, is een gemiddelde elektrische auto in de EU bijna drie keer beter, wat betreft koolstof-uitstoot dan benzine-auto’s.

De voordelen van elektrische auto’s zullen naar verwachting alleen maar blijven groeien, zodra het elektriciteitsnet groener wordt. T&E voorspelt dat EV’s die in 2030 worden gekocht, de CO2-uitstoot vier keer zo veel zullen verminderen. Goed nieuws voor het milieu.

Zo wordt de accu van een EV groener

De boosdoener is dus de batterij. De gemiddelde accu van een EV heeft niet alleen een vervuilende, maar ook dure productie. Dat is dan ook de reden dat een elektrische auto zo ontiegelijk veel geld kost. Daarbij is het recycleproces van de batterij gevaarlijk en duur.

Gelukkig zijn er veel ontwikkelingen gaande om alternatieven te vinden voor de standaard lithium-ion batterijen en het milieu een handje te helpen. CATL, een Chinese batterijgigant, werkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de groenere natrium-ion batterij. En BYD, een van de grootste producenten van EV’s, is bezig met het maken van een batterij die geen kobalt nodig heeft.

Redwood Materials, een fabriek die goed is voor het milieu
De fabriek in Nevada. (Afbeelding: Redwood Materials)

En ook het recycleproces van de lithium-ion batterij wordt in de toekomst groener. In de VS richtte voormalig Tesla chief technical officer Jeffrey Brian Straubel bijvoorbeeld Redwood Materials op. De fabriek in Nevada streeft ernaar om tegen 2025 genoeg EV-batterijen te recyclen om de vraag aan te kunnen.

Onze conclusie

Er is genoeg bewijs om met zekerheid te zeggen dat elektrische auto’s beter voor het milieu zijn dan benzinebakken. Maar de EV is nog verre van klimaatneutraal. Groenere batterijtechnologie en productietechnieken moeten er in de toekomst voor zorgen dat EV’s energieneutraal worden. En dat nieuwe batterijen langer meegaan.

Door lithium-ion batterij zijn elektrische auto’s dus zo prijzig. Dat betekent echter niet dat er geen uitzonderingen zijn. Wij hebben een paar EV’s voor je gevonden die minder kosten dan 22.000 euro. Een enorm goede deal als je het ons vraagt. Je vindt ze allemaal in onderstaand artikel:

Dit zijn de beste elektrische auto’s onder de 22.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen