Elektrische auto opladen: alles wat je moet weten
De populariteit van de elektrische auto neemt in een rap tempo toe. Toch weet nog niet iedereen hoe deze auto’s precies werken. Met name het opladen van de auto’s roept veel vragen op.
Kun je een elektrische auto thuis opladen? En hoe zit dat wanneer het sneeuwt of regent? Het antwoord op deze vragen, en meer, lees je hieronder.
Hoe laad je de accu van een elektrische auto op?
Het te verwachten antwoord op deze vraag is: ”Plug hem in het stopcontact en opladen maar”. Zo simpel is het alleen niet. Een elektrische auto via de huishoudelijke elektriciteitsvoorziening opladen, op de wisselspanning (AC), belast het stroomnetwerk namelijk zwaar. Het opladen duurt op deze manier ook lang. Veel eigenaren van een elektrische auto kiezen er daarom voor om een ‘standaard’ laadpaal aan huis te laten installeren. Deze AC-laadstations laden de elektrische auto langzaam op wanneer het nacht is (en dus buiten de piekuren).
Er bestaan ook snelladers voor elektrische auto’s. Deze gebruiken de gelijkspanning (DC). Ook zo’n snellader kan aan huis worden geïnstalleerd en op de meeste huis-tuin-en-keuken meterkasten worden aangesloten. Een snellader installeren is echter aardig prijzig; de prijs hangt af van het vermogen van de laadpaal. Je moet hierbij denken aan een prijs tussen 300 en 2000 euro voor de installatie van de laadpaal die zelf tussen de 500 en 1200 euro kost.
Hoe lang duurt het voordat de accu volledig is opgeladen?
De accu van een elektrische auto laadt, wanneer hij is aangesloten op de gewone huishoudelijke elektriciteitsvoorziening, per uur ongeveer voor 10 tot 15 kilometer rijden op. Dit betekent dat kleine elektrische auto’s met een actieradius tussen de 100 en 200 kilometer ‘s nachts volledig opladen via het gewone stroomnetwerk.
Dat gezegd hebbende hangt het dus zowel van de auto als van het laadpunt af hoe lang het duurt voordat de accu helemaal is opgeladen. Krachtige snelladers laden de accu snel genoeg op om een paar honderd kilometer actieradius te winnen per ieder uur dat hij oplaadt. Volgens TopGear is de beste rekensom om achter de laadtijd te komen het volgende: deel de capaciteit van de accu door het wattage van het oplaadpunt en tel daar nog tien procent bovenop.
Kan je een elektrische auto ook opladen in de regen?
Wees niet bang; een elektrische auto loopt geen schade op of is niet gevaarlijk wanneer hij in de regen wordt opgeladen. Dat is goed om te weten, al helemaal wanneer je in het regenachtige Nederland woont. Zowel de oplader en de auto zelf hebben verschillende beschermende onderdelen waardoor opladen in de regen geen probleem is.
Hoe ver kan je rijden op één volle accu?
De meeste elektrische auto’s die vandaag de dag te koop zijn hebben een actieradius die groter is dan 320 kilometer. Ja, dit is minder dan de actieradius van een auto die op benzine rijdt. Een elektrische auto heeft alleen veel andere voordelen ten opzichte van de ‘ouderwetse’ auto waardoor hij zeker de moeite waard is.
Ook de actieradius is een getal dat flink op en neer schommelt tussen de verschillende elektrische auto’s. De Hyundai Kona heeft bijvoorbeeld een actieradius van zo’n 415 kilometer en Tesla Model 3 Long Range rijdt zo’n 530 kilometer op een volle accu. Daarnaast is deze ook afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden; de accu gaat bijvoorbeeld sneller leeg in koud weer. Er is dus duidelijk niet één antwoord mogelijk op deze vraag.
Hoe vind je onderweg een oplaadstation voor je elektrische auto?
Hoe makkelijk je een oplaadstation voor je auto vindt is afhankelijk van de fabrikant van jouw auto. Zo vinden Tesla’s hun ‘supercharging’ oplaadstations via het navigatiesysteem van de auto. Dit werkt hetzelfde voor elektrische auto’s van Nissan. Zo zijn er steeds meer autofabrikanten maar ook navigatiesystemen en -apps die elektrische oplaadpunten onderweg uitlichten op de kaart.