Elektrische politieauto verovert de wereld: wanneer is Nederland aan de beurt?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 30 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

We moeten allemaal langzaam over naar elektrische auto’s. De politie ontkomt daar ook niet aan. De grote vraag is wanneer?

De Nederlandse politie heeft als doel om vanaf 2030 emissievrij rond te rijden. Dat duurt nog acht jaar, maar dat betekent niet dat er in de tussentijd geen stappen kunnen worden gemaakt. Elektrische auto’s worden steeds beter en zijn dus ook een steeds beter alternatief voor de huidige politieauto’s. Sterker nog, automerken maken zelfs politievarianten voor hun auto’s.

Elektrische auto’s voor de politie?

Vooral Amerikaanse merken lijken zich te richten op het ontwikkelen van elektrische politieauto’s. Het is natuurlijk een ideale doelgroep, want een klant als de politie kan in een keer flink wat wagens afnemen.

In Amerika zijn er dan al wat politiekorpsen die gebruik maken van elektrische auto’s. Zo gaf de politie in New York in januari dit jaar een order voor 184 elektrische Ford Mustang Mach-E GT’s. En nee, dat zijn zeker geen langzame slakken. Deze auto gaat binnen 3,7 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur. Een ideale patrouille auto voor in de stad dus.

Ford Mustang Mach-e Politie
Ford Mustang Mach-e (Afbeelding: Ford)

Niet de standaardauto

Maar politieauto’s zijn natuurlijk niet alleen hatchbacks of sedans. Er zijn ook servicevoertuigen nodig zoals busjes. In de Verenigde Staten kom je dan al gauw bij een pick-up uit. Zo heeft Ford nu de speciale F-150 Lightning Pro SSV ontwikkeld, meldt The Verge. Deze is extra versterkt met stalen platen en speciale stoelen voor de agenten.

Maar de politie heeft meer keuze dan Ford alleen. Ook Chevrolet komt met een eigen elektrische politieauto die vanaf 2024 leverbaar is. Dit is dan weer een stevige SUV die gebaseerd is op het Blazer-model. Deze heeft 557 PK en een actieradius van 465 kilometer.

Ford politieauto
De F150 (Afbeelding: Ford)

Wanneer komen er elektrische politieauto’s naar Nederland?

De grote vraag is natuurlijk wanneer Nederland overstag gaat. Een proef met de auto’s dateert alweer uit 2019. De Nederlandse politie testte toen een elektrische Kia. Eentje die wel flink onderdoet dan die van de Amerikaanse collega’s, want deze doet bijna 9 seconden om de 100 kilometer per uur en ligt de topsnelheid op de 170 kilometer per uur.

“We staan voor veiligheid, dat is het belangrijkste, maar we willen een bijdrage leveren aan duurzaamheid,” zegt projectleider Pim Miltenburg tegen de NOS. Naast elektrische auto’s worden ook voertuigen op waterstof als mogelijkheid genoemd.

In een later interview met Fleet&Mobility liet Marieke Spijkhoven van de politie dat de test zowel voor- als nadelen liet zien. Doordat een elektrische auto minder geluid maakt, kan er makkelijker op heterdaad betrapt worden.

Ook nadelen voor de politie

Toch gaat het allemaal nog niet zo snel qua opladen. Een politieagent moet veel handelingen verrichten om een EV los te koppelen van een laadpaal. Dat moet in de toekomst sneller. Ook moeten er bij elektrische auto’s nog gewerkt worden aan de infrastructuur. Elk politiebureau moet natuurlijk een eigen laadstation hebben.

Waterstofauto’s lijken er voorlopig niet te komen bij de politie. Het tanken is een stuk lastiger, omdat waterstof niet overal verkrijgbaar is. Ook is het nog behoorlijk duur. “De politie wil graag meedoen aan verduurzaming en loopt graag mee in de ontwikkelingen, maar we lopen niet voorop”, vertelt Spijkhoven aan het vakblad.

Wij hebben de politie gevraagd naar de toekomstplannen wat betreft elektrische auto’s. Helaas hebben we nog geen antwoord gekregen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen