Zo kun je een elektrische auto gewoon thuis opladen

Elektrische auto's Ilona Braam 20 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je een elektrische auto hebt, hoef je niet meer te tanken maar heb je elektriciteit nodig om je auto weer van power te voorzien. Het voordeel hiervan is dat je je auto ook gewoon thuis kunt opladen, alsof je thuis een soort benzinestation hebt. Zo werkt het en dit heb je nodig.

Standaard laadpaal

Er zijn verschillende manieren om thuis je elektrische auto op te laden. Zo zijn er in sommige buurten openbare laadpalen, waarmee je praktisch voor de deur je auto ‘s avonds kunt gaan opladen. Mocht dat niet het geval zijn, kun je bij de gemeente een laadpaal aanvragen. Je kunt echter ook je eigen laadpaal kopen en bijvoorbeeld op je oprit (laten) installeren.

Er bestaan verschillende soorten laadpalen en afhankelijk van de auto die je hebt, zal het verschillen welke het beste is. Laat je adviseren door het bedrijf dat waar je je laadpaal koopt. Meestal kun je ook kiezen voor een vaste laadkabel bij je laadpaal of gewoon een contactdoos. Vaak is opladen met je eigen laadpaal goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Je kunt namelijk in combinatie met de laadpaal een speciaal energiecontract afsluiten.

laadpaal elektrische auto thuis opladen

Slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is misschien nog net iets handiger dan een standaard laadpaal. Hierbij wordt er rekening gehouden met het elektriciteitsverbruik in je woning. Als je bijvoorbeeld je auto aan het opladen bent en opeens veel elektriciteit nodig hebt voor je oven en frituurpan, dan zorgt de slimme laadpaal ervoor dat je auto even wat minder energie neemt. Daarbij komen slimme laadpalen met allerlei diensten, zoals email notificaties en kun je ze online configureren.

Stopcontact

Om je auto op te laden heb je niet per se een laadpaal nodig, maar kun je ook een stopcontact gebruiken. Doorgaans is het niet verstandig om een normaal stopcontact te gebruiken en bestaat de kans dat je stopcontact smelt. Er bestaan CEE-gecertificeerde stopcontacten, die geschikter zijn om je auto mee op te laden. Deze kunnen de zware belasting van je auto aan en kunnen dit gedurende een langere periode. Je auto is tenslotte niet binnen 10 minuten opgeladen. Een CEE-gecertificeerd stopcontact ken je misschien als camping-stopcontact of een rood krachtstroom stopcontact.

CEE-stopcontact

Opladen met zonnepanelen

Als je voor een elektrische auto gaat, is de kans groot dat je dat doet om milieuvriendelijk te zijn. Het zou dan zonde zijn om hem vervolgens op te laden met niet duurzame energie. Je zou ervoor kunnen kiezen om zonnepanelen te laten installeren om je auto mee op te laden. Tesla heeft bijvoorbeeld zijn PowerWall, die redelijk makkelijk te installeren is en je auto en zelfs huis van energie voorziet.

Tesla Powerwall

Het ziet ernaar uit dat je in de toekomst niet eens een laadpaal op stopcontact meer nodig gaat hebben je auto op te laden. Draadloos opladen lijkt namelijk ook naar elektrische auto’s te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen