Vijf mythes over de elektrische fiets waar we niets van begrijpen
Dat de elektrische fiets populair is hoeven we weinig mensen meer te vertellen. Toch dragen ze op één of andere manier nog een stoffig imago met zich mee. Ergens wel te begrijpen gezien er online allerlei verhalen rondgaan over e-bikes die totaal niet kloppen.
Als absolute voorstander van de elektrische fiets voelen we ons geroepen om die verhalen de kop in te drukken. Een elektrische fiets is namelijk al lang niet meer wat het 10 jaar geleden was.
Elektrische fiets: vijf verhalen die niet kloppen
De volgende vijf misverstanden over de elektrische fiets komen we vaak tegen en zijn alles behalve juist:
#1 Je kunt alleen fietsen als het droog is
Elektriciteit en water zijn heel veel dingen, maar een goede combinatie is het niet. Een veelgehoord misverstand is dat je dus niet op een elektrische fiets kunt rijden wanneer het buiten regent. In een land als Nederland iets dat voor heel veel problemen zou kunnen zorgen. Gelukkig is het onzin.
Het enige grotere gevaar dat een elektrische fiets met zich meebrengt tijdens een regenbui, dat is afkomstig door de snelheid. Je zou in het ergste geval wat sneller op de rem moeten trappen of hebt kans om misschien iets sneller uit te glijden. Maar als je angst voornamelijk afkomstig is van het feit dat de elektrische onderdelen van je fiets nat worden, geen zorgen. Deze onderdelen zijn dusdanig goed afgewerkt, dat er geen druppel water naar binnen komt. Al zou ik de hogedrukspuit niet gebruiken om je e-bike schoon te maken.
#2 De accu gaat ontzettend snel leeg
Er zijn veel mensen die denken dat de accu van een elektrische fiets ontzettend snel leeg loopt. Dat je meer tijd in de week kwijt bent aan het opladen van de batterij dan dat je hem ook daadwerkelijk gebruikt. Gelukkig is dat in de praktijk wel heel anders.
Ja, er zijn zeker batterijen die het minder lang volhouden dan anderen. Maar dat wil niet zeggen dat dit bij alle modellen het geval is. Een accu voor een elektrische fiets kan in verschillende vormen en maten op de markt verschijnen. Het is dus lastig te zetten wat de gemiddelde accu qua actieradius bereikt, maar hou er rekening mee dat dit tussen de 65 kilometer en 160 kilometer ligt. Al is dat natuurlijk ook weer afhankelijk van hoe zwaar je die batterij belast.
Al met al zijn er veel factoren die meespelen, maar een accu die ontzettend snel leeg is ga je anno 2022 bijna niet meer vinden.
#3 Elektrische fiets is minder gezond
Een elektrische fiets is minder gezond dan een gewone fiets. Wie net zo veel fiets dan normaal op zijn e-bike, die zal erachter komen dat deze stelling waar is. Alleen is het nu eenmaal niet het geval dat mensen met een elektrische fiets hem net zo vaak gebruiken als een normale fiets. Ze gebruiken hem veel vaker.
Ik kan je een beknopte samenvatting geven over een uitgebreid onderzoek dat gehouden is op dit gebied, maar dat heb ik eerder al eens gedaan. Interesse? Je leest het artikel hier!
#4 Geen lol meer in fietsen
Er zijn mensen die heel veel lol kunnen halen uit fietsen. Die mensen genieten met hun neus in de wind van het mooie landschap dat ons land te bieden heeft en zijn vooral bang dat een elektrische fiets roet in het eten gooit. Het is in ieder geval een verhaal dat we op de redactie heel vaak voorbij zien komen.
We kunnen natuurlijk niet voor iedereen bepalen wat nu wel of niet leuk is, maar de kans dat je geniet van een elektrische fiets is groot. Sterker nog: dat heerlijke ritje met de neus in de wind kan natuurlijk nog steeds gemaakt worden, alleen hoef je er iets minder moeite voor te doen. Ben je iemand die vaak de auto pakt, dan is het feest al helemaal compleet. Een elektrische fiets maakt de stap om op de fiets te gaan toch een heel stuk makkelijker.
Benieuwd of jij ook veel plezier uit een e-bike kan halen? Weet dat je bij fietsenmakers of verkooppunten bijna altijd wel een testrit kunt maken. Waarom zou je het laten?
#5 Veel meer onderhoud nodig
Mensen gaan er al snel vanuit dat een elektrische fiets meer onderhoud nodig heeft dan een gewone fiets. Alleen valt dit, op de accu na, hartstikke mee. Net als een reguliere fiets moet je de ketting, de rem, de verlichting en de versnelling goed in de gaten houden. Al is dit logischerwijs ook weer volledig afhankelijk van hoevaak, en intents, je de fiets gebruikt.
Er zijn natuurlijk wel dingen die je kunt doen om het onderhoud tot een minimum te houden. Daarvoor kan je terecht bij dit artikel.
Elektrische fiets? Je leest het bij WANT!
Zoals gezegd zijn we bij WANT gek op de elektrische fiets. We volgen de ontwikkeling van de e-bike al jaren en zien een steeds mooier product ontstaan. Wat dat betreft zijn we misschien wel dé website voor jou waarbij jij hetzelfde kan doen.
Interesse in meer content over het onderwerp? Check dan zeker even deze pagina!