Elektrische fiets: nog eens 5 redenen om hem niet te kopen
Op WANT schrijven we regelmatig uitgebreid over de voordelen van een elektrische fiets. Hij is snel, verlaagt de drempel om de fiets te pakken, en brengt je zonder in zweet uit te breken van A naar B. Naast al deze argumenten voor de e-bike zijn er ook genoeg argumenten te bedenken tegen de aanschaf van een e-bike.
Overweeg je al een tijdje om een elektrische fiets te kopen? De informatie hieronder laat je die keuze misschien heroverwegen. Dit zijn 5 redenen om toch maar geen elektrische fiets te kopen.
1. Hij neemt veel ruimte in beslag
Een elektrische fiets is een duur apparaat. Je laat hem waarschijnlijk liever niet ‘s nachts voor je huis staan in een onbewaakt fietsenrek tussen 20 oude stadsfietsen. Het alternatief? Zet hem binnen. Dit is makkelijk voor wie een grote garage heeft, maar niet zo handig als je in een grotere drukke stad woont op drie hoog. In dat geval betekent het dat je de e-bike na gebruik de trap op moet slepen om hem vervolgens in je woonkamer te zetten. Is het een hippe accessoire voor naast je bank? Niet echt.
2. Ben je op leeftijd? Dan is een elektrische fiets misschien niet zo veilig
Wie wel eens op een elektrische fiets heeft gereden kan beamen je er werkelijk mee over straat vliegt. Als de ondersteuning aan staat dan hoef je slechts een klein beetje kracht te zetten om weg te sprinten.
Dit is niet geheel ongevaarlijk, zo bleek ook uit onderzoek van expertisecentrum VeiligheidNL. Die constateerden dat in 2019 mensen op een elektrische fiets vaker zwaargewond raakten dan op een ‘gewone’ fiets. Dit kwam ook doordat e-bikes in Nederland vaker gebruikt worden door ouderen die kwetsbaarder zijn. Voel je je onveilig in het verkeer op een gewone fiets? Dan kun je een e-bike beter in de fietsenwinkel laten staan.
3. Je hebt een plek nodig om de e-bike op te laden
Sommige e-bikes hebben een accu die je van de fiets kunt halen om op te laden. Dit geldt niet voor alle modellen. Met name elektrische fietsen uit het lagere segment hebben geen accu die je er af kunt halen. Dit betekent dat je een oplaadpunt voor de fiets moet hebben in je garage of buiten. Als je die mogelijkheid niet hebt betekent dit dat je de e-bike misschien in je keuken aan het stopcontact moet leggen. Dat maakt zo’n snelle e-bike toch een stuk minder praktisch en aantrekkelijk.
4. De accu van een elektrische fiets gaat niet oneindig mee: extra kosten
Het leven van de accu van een elektrische fiets is niet oneindig. Een e-bike heeft een beperkte actieradius die mede wordt bepaald door de accu die hij heeft. Dacht je dat alle elektrische fietsen geschikt waren voor lange fietstochten en al je woon-werk verkeer? Dan heb je het mis.
Daarnaast gaan de meeste accu’s jammer genoeg maar een paar jaar mee. Met een beetje geluk is dit een jaar of 4-5, maar het kan ook zijn dat de accu al na twee jaar mankementen vertoont. Dit komt vooral voor bij goedkopere fietsen. Dit betekent dus dat je na een paar jaar moet investeren in een nieuwe accu. En daar hangt niet vaak een stevig prijskaartje aan.
5. Het is ‘moeilijker’ weer op een gewone fiets te stappen
Gebruik je een elektrische fiets voor ieder klein ritje? Dan wordt het verdomd lastig om weer op een gewone fiets te stappen. Een e-bike fietst namelijk zo soepel dat je eigenlijk niet meer zonder wilt. Is dit een probleem? Nee, niet echt. Maar het blijft goed om je beenspieren ook nog wat werk te laten doen.