Elektrische fiets kopen? Dit moet je weten voor je er aan begint!
Heb jij nog steeds geen elektrische fiets? Dat is zeker niet gek, want veel mensen twijfelen nog over deze overstap. In dit artikel krijg je inzicht in praktische zaken die je moet weten over e-bikes.
Een e-bike is allang niet meer die lompe fiets waar veel mensen meteen aan denken. De elektrische fietsen van vandaag zijn licht, draagbaar en lijken steeds meer op normale fietsen. Met andere woorden: e-bikes zijn comfortabeler dan ooit.
Hoe werkt een elektrische fiets?
Een e-bike werkt eigenlijk hetzelfde als een ‘normale’ fiet, maar dan met een paar aanpassingen. Elektrische fietsen maken gebruik van een elektromotor als ondersteuning voor de trappers. Hierdoor zijn de fietsen makkelijk te berijden en bouw je binnen enkele trappen al snelheid op. Hoe de e-bike je vooruit helpt verschilt per model. Sommige fietsen hebben trapondersteuning, terwijl andere varianten ook accelereren als je de benen stil houdt.
Elektrische fietsen zijn goed te gebruiken op bijna alle ondergronden. Sommige modellen zijn meer gespecialiseerd, maar over het algemeen kun je de elektrische voertuigen op alle terreinen gebruiken.
Wat e-bikes echter onderscheidt is hun flexibiliteit. Met een elektrische tweewieler maak je sneller langere tochten en heb je meer plezier tijdens het fietsen. Dit geldt vooral voor mensen met gezondheidsproblemen.
Wat zijn de gemiddelde prijzen van een e-bike?
Net als auto’s en ‘normale’ fietsen variëren de kosten van e-bikes op basis van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het merk, het beoogde gebruik en hoe goed de e-bike uitgerust is. E-bikes van topkwaliteit lopen boven de 5.000 euro, waarbij sommige 8.000 euro of meer kunnen kosten.
Als starter is het goed om te beginnen in het middensegment. Plan daarom (als je kan) om 1.500 tot 2.500 euro uit te geven voor een e-bike van goede kwaliteit. Die kan met gemak een decennium of langer mee.
De risico’s van een elektrische fiets
De meeste e-bikes kunnen snelheden behalen die vergelijkbaar zijn met een normale fiets. Bij modellen die sneller kunnen dan 30 kilometer per uur (de zogenaamde speed pedelec) moet je beter oppassen. Hogere snelheden hebben namelijk als gevolg dat je minder tijd hebt om te vertragen of te stoppen als dit nodig is.
Deze risico’s zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Een studie uit 2019 in het tijdschrift Injury Prevention liet zien dat mensen met een elektrische fiets een hogere kans hebben op inwendig letsel.
De beste manier om ernstige letsels te voorkomen is het dragen van een fietshelm. Het dragen van hoofdbescherming kan hoofdletsel met 63 tot 88 procent verminderen. Het dragen van opvallende kleding en volgen van de verkeersregels werkt ook goed. Maar dat laatste moest je natuurlijk altijd al doen.
Is een elektrische fiets iets voor jou?
Je hebt het vast al gemerkt: bij het kopen van een e-bike moet je met veel verschillende factoren rekening houden. Of een elektrische fiets bij je past, is daarom iets om goed over na te denken. Maak dus niet te snel je beslissing.
Wil je eerst een elektrische fiets uitproberen voor je er een koopt, dan zou je bijvoorbeeld ook kunnen beginnen met huren. Zo kun je op je eigen tempo uitzoeken wat je van een e-bike vindt.