Elektrische fiets kopen? Hier moet je allemaal op letten
Een elektrische fiets is een behoorlijk grote aankoop. Gelukkig helpt WANT je op weg om te vertellen je hoe je de beste e-bike vindt.
Je hebt flink wat geld gespaard en het moment is eindelijk daar: die elektrische fiets is bijna van jou. Maar hoe weet je nou of je de goede hebt? Lastig als je er nog niet eerder eentje gekocht hebt.
Gelukkig hoef je je niet al te veel zorgen te maken, want je vrienden van WANT zijn hier om je te helpen. Wij leiden je stap voor stap naar de juiste fiets.
Inhoudsopgave
De eerste stappen voor het aanschaffen van een elektrische fiets
Een elektrische fiets kopen is lang niet zo simpel als dat het vroeger was. Er zijn allerlei soorten modellen op de markt. Voor een typische elektrische fiets voor in de stad, tot een elektrische vouwfiets en van een elektrische bakfiets tot een elektrische mountainbike. Bepaal dus eerst wat voor soort je wil en waarvoor je ‘m wil gebruiken.
Houd ook de prijs voor jezelf in het hoofd. Er zijn enorm goedkope elektrische fietsen zoals bijvoorbeeld bij Lidl en Decathlon, maar er zijn ook duurdere modellen zoals Gazelle en Cowboy. Je kan het net zo gek maken als je wil, maar vaak hebben de duurdere elektrische fietsen net wat meer functies.
De motor van je elektrische fiets
Goed, je hebt de soort en de prijs in je hoofd. We gaan nu verder. Een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets is de motor, die zorgt voor de ondersteuning. Je wil waarschijnlijk een zo goed mogelijke motor. Het vermogen wordt aangegeven in Nm, oftewel newtonmeters. Hoe hoger die is, hoe meer de kracht.
Gebruik je je elektrische fiets alleen in de vlakke stad, dan heb je aan 25 al genoeg, maar kom je regelmatig heuvels tegen? Ga dan voor een elektrische fiets tussen de 40 en 60 Nm. Ben je van plan echte bergen te trotseren, dan kan je er zelfs boven zitten.
Houd ook rekening met wat voor motor je wil. Er zijn motoren voor het voor- en achterwiel en er is eentje beschikbaar voor in het midden bij je trappers. Het grote verschil is dat een motor bij het wiel, het wiel rechtstreeks aandrijft, terwijl een middenmotor juist de trappers ondersteunt.
Een middenmotor is vaak de beste oplossing. Niet alleen geeft het een natuurlijker gevoel dat je trappers ondersteund worden, ook is het voor de balans en het comfort vaak beter dat de motor in het midden zit.
De accu
De accu is dat andere o zo belangrijke onderdeel. Het bepaalt hoe ver je komt met je elektrische fiets. De inhoud van de batterij wordt weergegeven in wattuur, oftewel Wh. Hoe meer Wh hoe groter de actieradius is.
Houd er wel rekening mee om niet zomaar uit te gaan van de fabriekcijfers als het over de range gaat. Allerlei zaken spelen mee in de afstand die je kan afleggen. Denk daarbij aan je gewicht, de wind en eventuele heuvels die je op je weg komt. Ook bepaalt het niveau van ondersteuning hoe ver je komt.
Hoewel er standaardaccu’s zijn van 300 Wh, zijn er nu ook al modellen te vinden met batterijen van 750 Wh of meer. Ben je dus van plan echt lange tochten af te leggen, of heb je geen zin om elke keer op te laden, ga dan voor die laatste groep.
Let ook goed op de positie van de accu. Omdat deze vaak wat zwaarder is, heeft het gevolgen voor de balans. Check ook of je ‘m makkelijk eruit kan halen, want dat maakt het weer eenvoudiger om op te laden.
De aandrijving van je elektrische fiets
Je hebt tegenwoordig ook steeds meer elektrische fietsen met een riemaandrijving, oftewel een belt drive. In plaats van de traditionele ketting is dit een kunststof riem met tanden die uit één geheel bestaat.
Het grote voordeel hiervan is dat die onderhoudsvrij is. Toch kan die riem wel kapot gaan. Het is wel wat lastiger om die te vervangen. Daarnaast heeft die ook een speciale versnelling nodig.
Het ontwerp
Het uiterlijk is een belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Je wil natuurlijk helemaal de blits maken als je de weg op gaat. Denk bijvoorbeeld aan een accu die in het frame is gemonteerd, dat ziet er net wat beter uit.
Toch moet je je er zelf niet op blindstaren. Het belangrijkste is dat je vooral comfortabel op de elektrische fiets zit en een goede balans hebt. Vooral als je lang op de fiets zit, wil je geen rugklachten hebben en in de winter wil je niet het gevoel hebben dat je makkelijk onderuit gaat.
Doe daarom ook altijd een proefrit voordat je een elektrische fiets wil kopen, al ziet die er nog zo mooi uit. De ene elektrische fiets is nu eenmaal beter voor je geschikt dan de ander. We zien er tenslotte allemaal anders uit.
Kopen
Goed, je hebt nu een heel goed beeld voor je wat je wil, waarschijnlijk heb je het model al helemaal in je hoofd. Dan volgt er nog een laatste stap voordat je je nieuwe trouwe ros koopt. Check nog even de reviews op het internet van zowel de winkel als de elektrische fiets. Zijn anderen die ‘m eerder kochten blij en is de winkel echt betrouwbaar?
Dan heb je nu alle stappen volbracht en ga je nu echt je elektrische fiets kopen. Veel plezier met je nieuwe aankoop. Je zal er absoluut geen spijt van hebben!
Dit zijn volgens de ANWB de beste elektrische fietsen boven de 3.000 euro